W listopadzie bohaterem „Culinary Journeys” będzie duński restaurator Rene Redzepi.
Redzepi to wizjoner, który w ciągu ostatnich 10 lat, dzięki ciągłym eksperymentom i niemal obsesyjnemu skupieniu się na lokalnych, sezonowych i surowych składnikach, stał się czołowym przedstawicielem ruchu New Nordic. Mimo, że menu Nomy, której Redzepi jest współwłaścicielem i szefem, zależne jest od łaskawości surowego klimatu północy, jego umiejętność przemiany elementów regionalnego krajobrazu w innowacyjne dania przyczyniła się do okrzyknięcia tej restauracji najlepszą na świecie.
Redzepi, który ma pochodzenie duńsko-macedońskie, uważa się za „gastronautę” – odkrywcę jadalnego świata. Wyróżnia go niezwykła relacja z naturą, a jego pasja często prowadzi go poza lasy, pola i plaże otaczające Kopenhagę.
W listopadowym odcinku „Culinary Journeys” Redzepi zainspirowany wspomnieniami z dzieciństwa, wyrusza z CNN w gastronomiczną podróż z Danii do Turcji, by na nowo odkryć i zredefiniować ikonę deserów: baklawę.
W trakcie pierwszej wizyty Redzepiego w Stambule jego przewodnikiem jest przyjaciel i lokalny szef Mehmet Gürs. Razem odkrywają smaki i zabytki miasta rozciągającego się po obu stronach cieśniny Bosfor. Wyruszają też do Gaziantep słynącego z pistacji i robionej z nich baklawy.
Z powrotem w Kopenhadze i w kuchni Nomy, CNN obserwuje Redzepiego przy pracy nad jego wariacją na temat tego słodkiego, środkowowschodniego przysmaku.
Nowy odcinek „Culinary Journeys” zostanie wyemitowany w CNN International:
- w piątek 6 listopada o godz. 17:30 i 00:30 CET
- w sobotę 7 listopada o godz. 21:30 CET
- w niedzielę 8 listopada o godz. 02:30 CET
- we wtorek 10 listopada o godz. 11:30 CET
- w środę 11 listopada o godz. 5:30 CET