21 września br. w Pałacu Bursztynowym we Włocławku odbył się kolejny zjazd Stowarzyszenia Euro-Toques Polska. Zebranie wszystkich Członków ETP poprzedziło zebranie Zarządu oraz Komisji Rewizyjnej. Całość poprowadził Jacek Kempa.
Mimo że Stowarzyszenie działa w Polsce dopiero od niedawna, osoby odpowiedzialne za poszczególne działy, miały o czym opowiadać zdając relacje z dotychczasowych dokonań.
– Tak jak zakładaliśmy od początku, rozpoczęła się wymiana międzynarodowa kucharzy – mówił Jean Bos. Niedawno dwutygodniową praktykę we Włoszech odbył Wojtek Harapkiewicz, a obecnie przebywa tam Paweł Grabowski. W kolejce czeka już kolejnych trzech kucharzy – dodał.
Marek Rybacki opowiedział o pobycie we włoskich Alpach, podczas Polskich Dni w Maso Corto. Wojciech Harapkiewicz zaś uraczył zebranych obszerną relacją odnośnie odbytych praktyk.
Odbyło się także wiele konkursów kulinarnych pod patronatem ETP, w tym cztery, których zwycięzcy nominowani byli do Kulinarnego Pucharu Polski. Były to: Dorszowe Żniwa, Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej, Festiwal Pstrąga w Hrabstwie Kłodzkim oraz Festiwal Smaku w Grucznie.
Sukcesywnie odbywają się także szkolenia oraz pokazy kulinarne dla szkół w całej Polsce. Najbardziej zaangażowani w tym dziale to Wojtek Harapkiewicz, Marek Rybacki, Paweł Antas, Krzysztof Wierzba, Wiesław Ambros.
O tym, że Stowarzyszenie działa bardzo prężnie i efektywnie świadczy fakt, że przybywa coraz więcej nowych Członków.
Spotkanie zakończyło się kolacją przy pałacowym grillu. Wspólne biesiadowanie, rozmowy, trwały do późnych godzin wieczornych.