Relacja z targów FOOD-to-GO 2013

Newsy

Relacja z targów FOOD-to-GO 2013

12 lutego 2013

5-6 lutego br. w hali AMBER EXPO w Gdańsku odbyła się III edycja Targów dla Gastronomii, Lodziarni, Pizzerii, Barów Szybkiej Obsługi i Cateringu FOOD-to-GO organizowana przez firmę easyFairs® Poland.

Na targach spotkali się przedstawiciele branży gastronomicznej. Właściciele oraz managerowie punktów gastronomicznych: restauracji, kawiarni, pizzerii, lunch barów, kebab barów, barów kanapkowych oraz sałatkowych, kafeterii itp. Nie zabrakło również przedstawicieli  hurtowni gastronomicznych, stacji benzynowych oraz firm cateringowych.

To z pewnością jedno z najważniejszych wydarzeń w branży gastronomicznej na północy Polski, które z roku na rok budzi coraz większe zainteresowanie zarówno wśród gości branżowych jak i mediów regionalnych.

Wszystko to za sprawą wystawców, którzy w wyjątkowo ciekawy sposób prezentowali swoją ofertę. Na stoiskach można było zapoznać się z najnowszymi technologiami oraz nowościami. Nie zabrakło pokazów przyrządzania sałatek, zup warzywnych, sosów, czy drobnych przekąsek.

Największe zainteresowanie budziła Strefa Regionalna, gdzie Panie w barwnych, kwiecistych strojach zachęcały do skosztowania regionalnych dań. Smak pierogów lwowskich, placków ziemniaczanych oraz kiszki szwedzkiej z całą pewnością na długo zapadnie w pamięć miłośnikom tradycyjnej kuchni. Przedstawiciele poszczególnych regionów podpowiadali jak można wykorzystać je w restauracyjnym menu.

Dużym zainteresowaniem cieszyło się również stoisko z kebabem, gdzie ustanowiono rekord Polski w pieczeniu tego soczystego dania. W tym miejscu można  było bliżej poznać tradycję turecką uczestnicząc we wspólnej zabawie.

Celem organizatorów było również zwrócenie uwagi na problem braku w restauracjach odpowiedniego menu dla osób z nietolerancją glutenu. Dlatego też podczas prezentacji learnShopsTM można było zapoznać się z programem „MENU BEZ GLUTENU”, o którym opowiedziały przedstawicielki Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej oraz posmakować dań niezawierających glutenu przygotowanych przez restaurację „Trio” z Gdyni.

Ponadto podczas prezentacji learnShopsTM uczestnicy poznali techniki malowania na kawie oraz sposób na przygotowanie wyśmienitej Irish Coffee. Dowiedzieli się również, które z ryb pływających w Bałtyku są najzdrowsze i które warto serować w restauracjach.

Targi FOOD-to-GO to z pewnością jedno z ciekawszych wydarzeń w branży gastronomicznej, które jest doskonałą okazją do nawiązania ciekawych kontaktów biznesowych. To również miejsce gdzie można poznać najnowsze trendy w gastronomii oraz zapoznać się z innowacjami tak niezbędnymi w prowadzeniu punktów gastronomicznych. Wydarzenie to przyciąga restauratorów oraz pasjonatów kuchni z całego Pomorza, którzy chętnie dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem.