Relacja z praktyk w Waldhotel Berghof****  w Luisenthal

Newsy

Relacja z praktyk w Waldhotel Berghof**** w Luisenthal

13 kwietnia 2011

Andrzej Jackowiak, Członek Euro – Toques Polska: Dzięki Stowarzyszeniu Euro Toques – Polska i osobistemu zaangażowaniu Prezesa Pana Jeana Bosa miałem możliwość odbycia miesięcznej praktyki w Waldhotel Berghof **** w Luisenthal w Niemczech w regionie Turyngia.

Do Erfurtu dojechałem ok. godziny 3 w nocy, gdzie czekał na mnie Szef hotelowej kuchni Dirk Baumbach.Miałem trochę wątpliwości jak sobie poradzę z komunikowaniem się,  słabo znając język niemiecki. Po dojechaniu do hotelu Dirk od razu pokazał mi miejsce naszej pracy: dużą, przestronną i świetnie wyposażoną kuchnię hotelową (min. własna wędzarnia).

Dania, które proponuje Dirk w menu restauracji hotelowej to w większości dania tradycyjnej regionalnej kuchni Turyngii z wykorzystaniem produktów regionalnych np. rolada wołowa serwowana z ciemnym sosem, turyngeńskimi kluskami  i zasmażaną czerwoną kapustą, pieczeń z dzika serwowana z marynowaną gruszką i smażonymi pieczarkami (Wildbratel), grillowane plastry kaszanki podawane na podsmażanej włoskiej kapuście, rolada z gołębi, pieczone policzki wołowe i wiele innych przysmaków kuchni niemieckiej i międzynarodowej z udziałem min. jagnięciny, baraniny, dziczyzny, ryb i owoców morza, oraz smaczne i atrakcyjne przystawki i  desery np. mafiny mandarynkowe na sosie wiśniowym, musy, sorbety przygotowywane  przez Cristiana.

Należy zaznaczyć, że wszystkie dania kuchni hotelowej są wykonywane zawsze ze świeżych i najlepszej jakości produktów.

Praca  w Waldhotel Berghof **** z Dirkiem i jego zespołem umożliwiła mi poznanie wielu receptur i sposobów wykonywania dań regionalnej kuchni Turyngii, wspaniałych sosów wg receptur Dirka, dań kuchni zimnej, deserów, organizacji pracy kuchni hotelowej, organizacji bankietów i cateringu, a także poznanie wielu nowoczesnych technik produkcji gastronomicznej np. obróbki termicznej mięs w niskich temperaturach. Ponadto miałem możliwość poznania wielu nowych ciekawych osób: praktykantów kucharzy, kelnerów, min. z Polski i  Węgier.

Waldhotel Berghof **** jest organizatorem sympozjów z udziałem firm produkujących dla potrzeb gastronomi. Miałem przyjemność uczestniczyć w sympozjum Firmy Wiberg  regionalnego producenta ziół i przypraw. Ponadto dwa razy do roku (marcu i listopadzie.) jest organizatorem Festiwalu Kuchenparty.

Koleżanki i koledzy, jeśli chcecie rozwijać swoje umiejętności kulinarne, uczyć się nowych technik i promować kuchnię polską, polecam wyjazd do Waldhotel Berghof **** gdzie spotkacie wspaniały zespół kucharzy i innych pracowników otwartych na współpracę. Cierpliwe przekazują wiedzy i są bardzo tolerancyjni na braki językowe. Potrafią przekazać swoją wiedzę w zrozumiały sposób, nawet dla osób z niewielką znajomością języka niemieckiego. Moje początkowe obawy związane z porozumiewaniem się, okazały się zbyteczne, wystarczyła minimalna znajomość języka niemieckiego i podstawowa znajomość języka angielskiego.

Dziękuję serdecznie Stowarzyszeniom Euro – Toques Polska, Euro – Toques Niemcy, oraz Panom Prezesom Jeanowi Bosowi i Wolfgangowi Menge a także Dyrektorowi Regionalnego Oddziału Euro – Toques w Turyngii i Szefowi kuchni w Waldhotel Berghof **** Panu Dirkowi Baumbachowi, za możliwość odbycia praktyk i pogłębienie mojej wiedzy kulinarnej, kolegom i koleżankom, z którymi miałem przyjemność pracować.