Ponad 35 tys. zwiedzających odwiedziło w tym roku targi Smaki Regionów organizowane w terminie 27-30 września w Poznaniu. Targi te od lat są największym w naszym kraju wydarzeniem promującym polską, tradycyjną i certyfikowaną żywność, ale takiej frekwencji nie spodziewali się nawet sami organizatorzy – Międzynarodowe Targi Poznańskie oraz Związek Województw RP. Przez cztery dni na stoiskach ponad 160 wystawców – producentów żywności regionalnej z poszczególnych województw – można było próbować, smakować, ale także zakupić najsmaczniejsze kulinarne rarytasy. Tłumy smakoszy lokalnych produktów zachwycały się oscypkami, różnymi rodzajami miodów, piwem, pierogami, konfiturami, chlebem, czy tradycyjnie wędzonymi wędlinami. Tak ogromne zainteresowanie targami zaskoczyło nawet niektórych wystawców, którzy niekiedy już po dwóch dniach wyprzedali cały zapas towaru, który przywieźli do Poznania. Sygnały te świadczą nie tylko o sukcesie targów, ale także o ciągle rosnącej popularności naturalnych, tradycyjnych i co najważniejsze polskich produktów żywnościowych.
Tendencję tą doskonale odczytują poszczególne województwa, które podczas targów promowały przede wszystkim swoją regionalną kuchnię, ale także kulturę. Stąd na terenie pawilonów stanęły aż dwie sceny kulinarne, na których odbywały się pokazy gotowania z wykorzystaniem regionalnych produktów oraz Scena Głowna, którą zawładnęły ludowe zespoły pieśni i tańca.
Pomorze Zachodnie – tegoroczny Region Partnerski
W tym roku regionem partnerskim targów było Pomorze Zachodnie, dlatego na targowej scenie gościły nie tylko zespoły pieśni i tańca z tego regionu, ale z koncertem dla zwiedzających wystąpił również Grzegorz Turnau. Poznańska publiczność bardzo ciepło przyjęła zarówno artystę, jak również jego nową pasję. Turnau, kojarzony do tej pory głównie z Krakowem, promował na targach Smaki Regionów winiarnię, którą wraz z kuzynostwem założył trzy lata temu w Baniewicach w województwie Zachodniopomorskim. – Stworzenie winnicy i winiarni to moje wielkie marzenie, ale nie chodzi tylko o firmę. Jesteśmy wielbicielami wina, wino to cała wspaniała kultura, jednak ten projekt to przede wszystkim rodzina i przyjaźń, próba powrotu do rodzinnych tradycji – deklarował sam Turnau.
Promocja na cały świat
Targi otworzył Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który kolejny rok z rzędu objął je swoim honorowym patronatem. Symbolicznego przecięcia wstęgi dokonali: Dariusz Młotkiewicz – sekretarz stanu, Zastępca Szefa Kancelarii Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, Marek Sawicki – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marek Woźniak – Marszałek Województwa Wielkopolskiego, Wiceprezesa Zarządu Związku Województw Rzeczpospolitej Polskiej, Krzysztof Grabowski – członek zarządu województwa wielkopolskiego, Tomasz Kayser – Zastępca Prezydenta Miasta Poznania, Jan Grabkowski – starosta poznański, Bogdan Ciepielewski – dyrektor Biura Związku Województw Rzeczpospolitej Polskiej oraz Tomasz Kobierski – wiceprezesa zarządu Międzynarodowych Targów Poznańskich. W imieniu Prezydenta RP – Bronisława Komorowskiego uczestników targów powitał zastępca szefa jego kancelarii – Dariusz Młotkiewicz.
Minister Rolnictwa w swoim powitanym przemówieniu powiedział, że 10 lat członkostwa Polski w Unii Europejskiej pokazuje, że przez te lata nasza regionalizacja wzmocniła się, a nie osłabiła. A ponadto planowane są kolejne misje gospodarcze promujące polskie produkty regionalne. W tym roku będzie to m.in. Iran, Arabia Saudyjska, Algieria, Białoruś i Kazachstan.
Okazja dla profesjonalistów
Targi Smaki Regionów wspierają rozwój tradycyjnych produktów, ale także stwarzają klientom biznesowym doskonałe warunki do nawiązania kontaktów handlowych z producentami żywności regionalnej. Równolegle odbywają się bowiem targi Polagra Food oraz Polagra Gastro. Tym samym kupcy, restauratorzy lub osoby odpowiedzialne za zaopatrzenie w placówkach handlowych, mogą znaleźć tu dla swoich sklepów i restauracji prawdziwe kulinarne rarytasy.
Następna edycja Targów Smaki Regionów odbędzie się w dniach: 19-22 września 2015 roku.