6 października o godz. 12 Stowarzyszenie Kucharze Bez Granic przystąpią do bicia rekordu Guinnessa pod nazwą „Rekord Guinnessa z kaszy pęczak”. W wydarzeniu weźmie udział 26 kucharzy z całej Polski, którzy przygotują 1300 litrów zupy krupnik czyli ok. 5200 porcji, a będzie jej można skosztować bezpłatnie. – Razem z kolegami i koleżankami ze stowarzyszenia wpadliśmy na pomysł zorganizowania bicia rekordu w gotowaniu dania z kaszy. Przepis został zaciągnięty z kuchni wojskowej przedwojennej, który stosuje znawca kuchni wojskowej – Leszek Kawa. W wydarzeniu weźmie udział również grupa rekonstrukcyjna Stowarzyszenie GRH, władze miast Kłodzka oraz Bystrzycy Kłodzkiej, szkoły gastronomiczne oraz sponsorzy. Miejsce wydarzenia to Twierdza Kłodzka czyli jedna z największych atrakcji Dolnego Śląska – mówi Marcin Bożek, prezes stowarzyszenia.