Wytwórcza Spółdzielnia Pracy „Społem” organizuje warsztaty kulinarne pod nazwą „Regiony Dobrego Smaku”. Pierwsze spotkanie, poświęcone kuchni świętokrzyskiej, odbędzie się 8 grudnia br. w kieleckiej restauracji Łysogóry.
Kuchnia polska, od wieków pozostająca pod wpływem odmiennych kultur, do dziś wykazuje dużą różnorodność. Niestety, wraz z upływem czasu wiele spośród wyśmienitych potraw, które kiedyś królowały na polskich stołach, zostały nieco zapomniane. Aby zapobiec tej negatywnej tendencji kielecka spółdzielnia postanowiła zorganizować specjalne warsztaty kulinarne. „Regiony Dobrego Smaku” – bo taką nazwę będą nosić – zostały pomyślane jako seria spotkań pod okiem profesjonalnych szefów kuchni, mających na celu promocję produktów i dań regionalnych.
Pierwsza impreza z tego cyklu odbędzie się w renomowanej kieleckiej restauracji „Łysogóry”. Poznamy i zgłębimy tajniki kuchni świętokrzyskiej będącej połączeniem tradycyjnej kuchni chłopskiej i szlacheckiej z domieszką kuchni etnicznych mniejszości narodowych zamieszkujących ten region np. żydowskiej. Aby wziąć udział w wydarzeniu, należy zapisać się za pośrednictwem serwisu Facebook (http://www.facebook.com/events/382222208530518/) do dnia 3 grudnia br. W warsztatach będzie uczestniczyć co 10-ta osoba, licząc od ostatniego zgłoszenia.