Regionalne przysmaki w Zakopanem

Newsy

Regionalne przysmaki w Zakopanem

13 sierpnia 2014

Od niedzieli w Zakopanem odbywają się V Europejskie Targi Produktów Regionalnych. Kilkuset wystawców prezentuje rękodzieło, ale może przede wszystkim tradycyjne potrawy ze swojego regionu. Można je zobaczyć, ale i … posmakować bowiem codziennie dla zwiedzających przygotowywane są różnego rodzaju degustacje. We wtorek można było m.in. skosztować zupy z bryndzy, ale i np. pieczeń z jelenia.

We wtorek stoiska z zupami z różnych regionów Polski szturmowały tłumy turystów. Trzeba było nawet odstać w kolejce do kotła, ale wszyscy zapewniali że czekanie wynagradzały potem niesamowite smaki. Kolejne degustacje już niebawem. Pod Tatrami będą zresztą prezentowane nie tylko potrawy regionalne z Polski ale i z Europy. Natomiast dla utalentowanych kulinarnie turystów organizowane są warsztaty na których można nauczyć się przyrządzać potrawy z różnych regionów. Wszystko to co podawane jest w stolicy Tatr na targach ma jedną cechę – jest zdrowe i wykonane według tradycyjnych receptur.