Realcja z VIII Dorszowych Żniw

Newsy

Realcja z VIII Dorszowych Żniw

19 sierpnia 2011

13 sierpnia br. w Gdyni odbyła się VIII edycja Dorszowych Żniw. Celem konkursu jest promocja sztuki kulinarnej, popularyzacja tradycji kaszubskiej kuchni i integracja środowiska gastronomicznego. Organizatorem konkursu było Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski, na czele z prezesem Krzysztofem Szulborskim. Patronat merytoryczny objęło stowarzyszenie Euro- Toques Polska, a patronat honorowy Marszałek Województwa Pomorskiego Mieczysław Struk.

Konkurs oceniało profesjonalne jury w składzie: Komisje sędziowskie – Przewodniczący – Executive Chef Giancarllo Russo; Komisja degustacyjna: Adam Michalski – przewodniczący, Rafał Godziemski, Zenek Hołubowski, Sebastian Krauzowicz, Andrzej Ławniczk, Stefan Birek, Andrzej Bryk i Jeane Bos; Komisja Vip: Mariusz Nowicki, Krzysztof Gawlik, Marcin Komsta, Jacek Pierzyński, Rafał Rykowski, Ks.Prałat Wojciech Przybyła, Marcin Pawlak, Aleksander Ćwik, Janusz Łuniewski i Wiesław Malicki.

W zawodach wystartowało dziesięć ekip, które musiały przygotować 11 porcji zakąsek ze śledzia bałtyckiego i 11porcji dania głównego (dorsz). Wyniki konkursu kulinarnego zostały ogłoszone podczas wieczornej Gali Dinner. I miejsce zdobyła ekipa BanGlob – Krzysztof Zdunek i Sławomir Twork, która otrzymała również nominację do Kulinarnego Pucharu Polski. II miejsce wywalczył Gościniec Słupski -Tomasz Kunysz i Maciej Rudniak,  a III miejsce przypadło ekipie BBQ Fire Horns Team- Kamil Dąbrowski i Piotr Jasonek. Puchar otrzymała również Iza Russo, która w czasie piątkowych połowów wyciągnęła z morza największą rybę. Punktem kulminacyjnym Gali był  przygotowany przez Wiesława Szymczaka tort z chleba i golonek.