Trwająca epidemia Covid-19 jest wyzwaniem dla wszystkich, bo każdy z nas odczuł negatywne skutki nowej sytuacji. W ludziach obudziły się duże pokłady solidarności – zewsząd w stronę najbardziej potrzebujących szły słowa wsparcia, a za słowami również czyny. W akcję pomocy włączyło się również nasze Wydawnictwo przy wsparciu swoich Partnerów. Część produktów przekazanych zostało restauracji „U wujka Przemka” znajdującej się na poznańskim Golęcinie, która przygotowała posiłki dla podopiecznych Fundacji Pomocy Wzajemnej Barka.
– Z otrzymanych produktów przyrządziliśmy ziemniaki purée, z buraczkami lub surówką z białej kapusty do wyboru, a do tego panierowany schabowy lub sznycel. Na przystawkę serwowaliśmy zupę pomidorową z makaronem. Przygotowanie tych potraw zajęło nam około 5 godzin. Udział brało w tym dwóch kucharzy oraz dwie osoby z pomocy kuchennej. Z dostarczonych produktów wydaliśmy 80 porcji – mówi Łukasz Kranc, kucharz w restauracji „U wujka Przemka”. Do Fundacji Pomocy Wzajemnej Barka trafiły nie tylko gotowe posiłki dostarczone z poznańskiego lokalu gastronomicznego, ale także produkty przekazane bezpośrednio przez Partnerów akcji organizowanej przez wydawcę „Poradnika Restauratora”, „Poradnika Handlowca” oraz „Handlowca”.
– Artykułów spożywczych starczy nam jeszcze na długi czas, ponieważ część jest próżniowo pakowana i ma długi okres przydatności do spożycia. Pracownice kuchni mają dzięki temu mniej pracy. Na co dzień posiłki przygotowują tylko dwie kucharki, przy pomocy osób pomagających w ramach Centrum Integracji Społecznej – tłumaczy Grażyna Dylewska, instruktor warsztatu gastronomicznego Fundacji Pomocy Wzajemnej Barka. Ośrodek w Poznaniu zamieszkuje 30 osób. Posiłki wydawane są również dla podopiecznych Centrum Integracji Społecznej – łącznie jest to około 70 osób. Pomoc trafiła także do innych ośrodków działających w ramach Fundacji Barka, czyli do Chudobczyc, Pniew, Marszewa i Władysławowa. – Za wszystkie dary dziękujemy z całego serca, ponieważ nie bylibyśmy w stanie kupić tego wszystkiego, ze względu na koszty i epidemię koronawirusa – mówi Grażyna Dylewska.
To nie koniec pomocy niesionej wspólnie przez Wydawnictwo Generalczyk oraz producentów, dystrybutorów i restauratorów. Wśród beneficjentów znalazły się także Zgromadzenie zakonne Sióstr Franciszkanek Rodziny Maryi z Szamotuł oraz Zespół Domów Pomocy Społecznej z Wielenia.
O dalszych działaniach poinformujemy w następnym wydaniu.
tekst: Patryk Łusiewicz
Fot. arch. Poradnik Restauratora