16 kwietnia odbyła się czwarta Konferencja Projektantów organizowana przez firmę Rational AG, lidera rynku i technologii urządzeń do termicznego przygotowywania potraw w profesjonalnych kuchniach. Na konferencję zaproszono ok. 40 specjalistów i ekspertów w dziedzinie projektowania profesjonalnych kuchni zarówno dla restauracji jak i instytucji.
Spotkanie rozpoczął Dyrektor Sprzedaży firmy Rational w Polsce, Sławomir Wyrożemski, który powitał przybyłych, przedstawił agendę konferencji oraz uczestników. Następnie Dyrektor Zarządzający, Maciej Wroński, zaprezentował profil i osiągnięcia firmy na świecie oraz w Polsce. Firma szczyci się 40-letnim doświadczeniem i dzięki ciągłemu wzrostowi sprzedaży może się poszczycić pierwszym miejscem na rynku zarówno na świecie (54% udziału w runku) jak i w Polsce (34%), obecnie 655.000 pieców konwekcyjno-parowych firmy Rational jest w użytku na całym świecie. Polska jest bardzo atrakcyjnym rynkiem z uwagi na rozwijającą się turystykę oraz rosnący stale trend do żywienia się poza domem.
Podczas spotkania mogliśmy obejrzeć najnowsze dziecko firmy Rational czyli Self Cooking Center 5 Senses, czyli system przyrządzania potraw, który grilluje, smaży, piecze, gotuje na parze i metodą poche, dusi oraz blanszuje.
Po prezentacjach odbył się panel dyskusyjny z udziałem ekspertów, którego tematem przewodnim były oczekiwania profesjonalistów wobec projektantów. Emil Dziubak (Unilever Food Solutions oraz Eurest) oraz Grzegorz Stępniak (Doradca ds. Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwa Żywności) dyskutowali między innymi o nowych trendach w żywieniu zbiorowym na przykładzie restauracji sieciowych i hotelowych, o wyzwaniach stojących przed projektantami i ich roli w procesie realizacji inwestycji oraz o tym dlaczego warto inwestować w droższy ale profesjonalny sprzęt.
Spotkanie zakończyło się prezentacją Christophe’a Diglera (International K.A. Consultant) dotyczącego nowych trendów w projektowaniu kuchni oraz rozwiązań Rational w tym zakresie.