Qubus Hotel stawia na foodparing

Newsy

Qubus Hotel stawia na foodparing

17 kwietnia 2015

Podczas pobytu w restauracji wiele osób zastanawia się nad doborem odpowiedniego wina do zamówionej potrawy. To właśnie wino wspaniale podkreśla smak i charakter dania, jednak jego dobór wciąż budzi wiele wątpliwości. Qubus Hotel  stawia na edukację Gości w tym zakresie.  Dlatego nowa odsłona karty, która zostanie wprowadzona w sieci 16 kwietnia, została opracowana zgodnie z zasadą foodparingu, czyli sztuką harmonijnego połączenia smaków potraw i napojów. Qubus Hotel jako jedna z nielicznych sieci hotelowych w Polsce wciela tę ideę do codziennego przygotowywania i komponowania posiłków.

 „Odpowiednio dobrane do posiłku wino znakomicie podkreśli i wydobędzie pełnię smaku spożywanego dania. Kultura picia wina do posiłku w naszym kraju wciąż nie jest powszechnym zjawiskiem. Chcemy to zmienić. Zależy nam na zachęceniu naszych Gości do odkrywania harmonii między spożywanym posiłkiem a podanym do niego winem poprzez wdrożenie w naszym nowym menu idei foodpairingu. Zdajemy sobie sprawę z tego, że część Gości nie czuje się pewnie wybierając wino do potrawy. W nowym menu które już od 16.04 zagości w naszych restauracjach pojawią się zatem nie tylko pyszne dania, ale także zgodnie z zasadą łączenia smaków do każdej oferowanej potrawy zostanie zaproponowane wino” – mówi Joanna Łuczyńska- Reczek, Główny Specjalista ds. Restauracji.

Nowe menu będzie nosiło nazwę Classiq. W karcie znajdzie się 20 propozycji potraw  (pięć przystawek, dwie zupy, dziesięć dań głównych, trzy desery) wraz z sugestią win do nich dopasowanych. W menu znajdują się potrawy, które cieszyły się największą popularnością wśród Gości w ciągu ostatnich kilku lat.

Daniem, które będzie promowało nową odsłonę menu jest Fantazja Barbecue, czyli  trzy rodzaje grillowanych mięs, przełożone boczkiem, grillowaną papryką i cukinią, podane z pieczonymi ziemniakami i sosem barbecue. Wino, które najpełniej podkreśli smak potrawy to  Cocoon, kalifornijski  Zinfandel. Amatorzy ryb skosztować mogą grillowanego steka z tuńczyka podanego na sałatce  z pomidorów, fasoli szparagowej, kaparów i selera naciowego z sosem Dijon. Smak tego dania wspaniale podkreśli Chablis, francuski Chardonnay. W karcie Classq nie zabraknie również deserów. Idealnym dopełnieniem posiłku może być podawany na gorąco crumble, czyli owoce leśne pieczone pod maślaną kruszonką. Słodycz deseru znakomicie wydobędzie Ampakama Dulce Natural, argentyński Viognier.

Dla Gości, którzy mają ochotę na bardziej nietuzinkowe kompozycje, Qubus Hotel przygotował Menu Konesera. Znajdują się w nim między innymi Małże Św. Jakuba podane na puree z zielonego groszku z dodatkiem wermutu czy filet z perliczki z nutą tymianku, podany na ciecierzycy z granatem i dodatkiem wina.

Wyjątkowych dań z nowego menu Classiq oraz dodatku Menu Konesera mogą skosztować nie tylko Goście nocujący w sieci Qubus Hotel, ale także osoby, które przychodzą do restauracji hotelowych na obiad czy uroczystą kolację. Delektowanie się potrawami w towarzystwie doskonałych win to także znakomity pomysł na świętowanie rocznicy związku, urodzin czy innych okazji, które wymagają wyjątkowej oprawy.