PUSZYSTY MUS Z TRUSKAWEK KASZUBSKICH Z DODATKIEM MIĘTY
Krzysztof Szulborski, prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich
SKŁADNIKI:
Mus:
Truskawki kaszubskie świeże – 1,5 kg
Cukier puder – 200 g
Wiśniówka – 100 ml
Mięta świeża – 15 g
Panna cotta:
Śmietana kremówka 36 proc.- 250 ml
Mleko 3,2 proc. – 250 ml
Cukier puder – 100 g
Żelatyna – 7 g
Cukier waniliowy – 10 g
Laska wanilii – 1 szt.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mus: Truskawki odszypułkować, dokładnie opłukać, dodać cukier i miętę oraz wiśniówkę, całość zmiksować.
Panna cotta: Śmietanę i mleko podgrzać do temperatury 50 st. C, dodać laskę wanilii, cukier puder, cukier waniliowy oraz żelatynę, wlać do foremek i schłodzić.
Kawałki panna cotty polać musem, podawać z listkami mięty.