Puchar Złotej Kurki za nami

Newsy

Puchar Złotej Kurki za nami

10 października 2014

7 października w Świeciu odbył się ogólnopolski konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych o „Puchar Złotej Kurki”. Tematem konkursu była kurka zielona nóżka. Jury profesjonalne – Krzysztof Szulborski, Mariusz Gachewicz i Rafał Godziemski – pierwsze miejsce przyznało Klaudii Lis i Karolowi Chojnackiemu z Niepublicznej Szkoły Rzemiosła w Wejherowie. Drugie miejsce przypadło Kornelowi Kuzańskiemu i Tomaszowi Haczkowskiemu z Zespołu Szkół Ekonomiczno Hotelarskich w Kołobrzegu, a trzecie Krystianowi Marczukowi i Adrianowi Macheli z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Grudziądzu. Z kolei Jury degustacyjne – Zofia Zienkiewicz, Szymon Wacławik – specjalną nagrodę wręczyło Krystianowi Marczukowi i Adrianowi Macheli z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Grudziądzu. Podczas imprezy było można wybrać się również na panele dyskusyjne pt.: Kwiaty jadalne – zastosowanie w gastronomii (Zosia Lawenda), Nowości „Bonduelle” (Krzysztof Zilski), Fast food na najwyższym poziomie (Robert Kozmiński), a także pokaz kuchni molekularnej (Jean Boss), pokaz „Top Chef” (Adam Kowalewski), warsztaty Carvingowe – Carving Team Poland oraz show kulinarne „Bonduelle” (Tomasz Welter). Organizatorem konkursu była Vistula Hotel Świecie. Poradnik Restauratora był patronem medialnym tej imprezy.