W Centrum Techniki Kulinarnej w Warszawie pod wodzą szefa Marcina Budynka odbył się Ogólnopolski Konkurs Kulinarny w walce o Puchar Polskiego Mięsa-Drobiowego. Pierwsze miejsce wywalczyli Jakub Podlewski i Dominik Czeronek z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu. Na drugim uplasowały się Natalia Grubert i Małgorzata Kłosowska z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie, a na trzecim Milena Koprowska i Katarzyna Polaczyk z Zespołu Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielone Górze.
W jury konkursowym zasiedli: Jarek Walczyk (przewodniczący), Teo Vafidis, Giancarlo Russo, Robert Sowa, a także Katarzyna Oponowicz, dyrektor Związku Polskie Mięso.
Nad wydarzeniem czuwał, doświadczony w konkursach kulinarnych i tematyce mięsa – szef kuchni Marcin Budynek. Jury oceniało prace konkursowe w oparciu o cztery kryteria: smak oraz technika podania, dobór składników, w tym produktu regionalnego, organizacja pracy i oczywiście ocenie szczególnej podlegało użycie elementu drobiowego. Po degustacji wszystkich dań jury udało się na liczenie głosów. – Mamy coraz bardziej kreatywną i odważną młodzież, która świetnie potrafi wykorzystać lokalne produkty, zna techniki i tworzy zaskakujące dania – podsumował konkurs Marcin Budynek moderator konkursu.
O Puchar Polskiego Mięsa walczyło 10 zespołów z najlepszych szkół gastronomicznych w Polsce. Każdy uczestnik musiał wykonać danie z użyciem elementu tuszy i podrobów kurczaka zagrodowego lub z wolnego chowu, produktów regionalnych i sezonowych.
Wydarzenie połączone było z prelekcjami na temat mięsa drobiowego, które odbyły się w Kulinarny m studio Grzegorza Łapanowskiego – Food Lab studio. Prezentacje poprowadzili: dr Kamil Szaciło – Dyrektor ds. Rozwoju Biznesu w SuperDrob S.A. oraz prof. UMK dr hab. Jarosław Dumanowski, który opowiedział o polskich tradycjach kulinarnych związanych z mięsem drobiowym. Dodatkowo został też przeprowadzony show kulinarny w wykonaniu szefów: Konrad Kuzyka oraz Bartosza Łukaszewicza.
Całość wydarzenia uświęcił wspólny lunch przygotowany na bazie mięsa drobiowego na bazie m.in. nowości produktowej firmy SuperDrob S.A. ,,Sielski kurczak”.
Wydarzenie to zostało objęte patronatem honorowym przez Fundacje Klub Szefów Kuchni.
Pomysłodawcą oraz organizatorem konkursu był Związek Polskie Mięso. Cały projekt został sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. – Celem wydarzenia było poinformowanie o jakościach i cechach, w tym zaletach mięsa drobiowego oraz jego przetworów, a tym samym kształtowanie pozytywnego wizerunku i rozpoznawalności mięsa drobiowego, polskiego pochodzenia wśród uczniów szkół gastronomicznych oraz kadry nauczycielskiej – mówi Katarzyna Oponowicz dyrektor biura Związku Polskie Mięso.
Harmonogram:
9.00 – zjazd uczestników i gości
10.00 – 10:30 odprawa Jury i rozpoczęcie Konkursu (losowanie stanowisk oraz tury zmagań)
10:30 – 10:45 przygotowanie stanowiska konkursowego
10:45 – start zmagań I tury (5 zespołów)
11.45 – zakończenie zmagań I tury i ocena dań
11:45-12.00 – przerwa techniczna , przygotowanie stanowiska konkursowego
12.00-13.00 – start zmagań II tury (5 zespołów)
13.00 – zakończenie zmagań tury II
12.00-14.00 lunch
14.00 – uroczyste ogłoszenie wyników
15.00 – zakończenie wydarzenia
Podczas konkursu w Food Lab Studio odbędą się prelekcje dla zaproszonych gości i uczniów ze Szkół Gastronomicznych:
10.00 – Powitanie Uczniów i nauczycieli towarzyszących ekipom startującym
10:15– 11.00 – wykład Drób w polskiej kuchni, wczoraj i dziś – prof. Jarosław Dumanowski
11.15-12.00 – wykład Technologiczne aspekty produkcji i przetwórstwa drobiu w Polsce – dr Kamil Szaciło, Obszar badań: Technologia Żywności i Żywienia Człowieka.