28 września odbędzie się Puchar Polski Juniorów w Carvingu, podczas Targów Polagra Gastro w Poznaniu.
Cele i zamierzenia – propagowanie carvingu, szerzenie sztuki rzeźbienia wśród branży gastronomicznej, cukierniczej, restauracyjnej i hotelarskiej oraz stworzenie show dla odwiedzających targi Polagra Gastro. Priorytetowym zaś celem jest krzewienie i rozsławianie tajskiej sztuki wśród młodzieży chętnej do rozwoju i działania w tej dziedzinie. Zdrowa rywalizacja wśród zawodników mobilizuje ich do wzmożonej pracy i przygotowań przed zawodami, zaskakując
tym samym jury i odwiedzających, coraz to nowymi pomysłami.
Program:
• 9.00 – 10.00 – pierwsza konkurencja
• 11.00– 13.30 – druga konkurencja
• 14.30 – ogłoszenie wyników,
• wręczenie pucharów i dyplomów
Głównym organizatorem Konkursu o Puchar Polski Juniorów w Carvingu jest „CARVING-GNIECH” i Międzynarodowe Targi Poznańskie Sp. z o.o.
SKŁAD JURORSKI:
Krzysztof Wierzba – przewodniczący jury, propagator sztuki carvingu, organizator pierwszych profesjonalnych pokazów i konkursów carvingowych, Carving Team Poland,
Grzegorz Gniech – Vice Mistrz Świata w Carvingu, aktualny Mistrz Polski w Carvingu, Carving Team Poland,
Jarosław Uściński – Prezes Ogólnoposkiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni,
Łukasz Szewczyk – Stowarzyszenie Carving Team Poland,
Jordan Bach – Stowarzyszenie Carving Team Poland.
Prace wycięte przez zawodników będzie oceniać jury składające się z pięciu osób. Każdy z członków jury jest pasjonatem sztuki carvingu jak również propaguje ją od lat, zwłaszcza wśród młodzieży.
Konkurs składa się z dwóch konkurencji:
I Konkurencja
Pierwszą konkurencją będzie praca przywieziona z tematem nawiązującym do targów Polagra Gastro z obowiązkowym uwzględnieniem loga. Zawodnicy przygotują pracę przed zawodami i przywiozą ją na miejsce organizowanego konkursu. W czasie zawodów będą mieli godzinę na jej ekspozycję we wskazanym miejscu, wylosowanym przez siebie na odprawie.
Ekspozycja gotowych prac pozwoli już na samym starcie zaprezentować publiczności jakie możliwości daje carving. Taki wstęp będzie doskonałym przedsmakiem drugiej konkurencji, gdyż małymi odsłonami ukaże nam zmysł artystyczny i umiejętności uczestników.
Uprzednie przygotowanie pracy, ze względu na nieograniczony czas zdecydowanie wpływa na jakość dzieł stworzonych przez uczestników. Podkreślają w nich wszelkie detale i szczegóły, na
których wydobycie nie mogliby pozwolić sobie w typowej konkurencji o twardych ramach czasowych.
II Konkurencja
Druga konkurencja to widowiskowe show carvingowe. Każdy z uczestników będzie miał za zadanie przygotować pracę w trakcie trwania konkursu. Na jej przygotowanie będzie miał 2 godziny 30 minut. Uczestnik na podstawie własnego zamysłu i projektu stworzy pracę o tematyce „MÓJ IDOL”. Zawodnik będzie musiał wyeksponować całość w ten sposób aby temat przewodni wyraźnie przewodził w całej pracy. Obowiązkowym surowcem do wykorzystania w tej konkurencji będzie nienaruszona dynia lub arbuz (do wyboru) przywieziony przez uczestnika – pozostałe surowce zawodnik będzie mógł dobrać wedle swoich upodobań i potrzeb.
Konkurencja live pozwala na ocenę rzeczywistych możliwości zawodników działających pod presją czasu, jednocześnie mających wokół siebie publiczność co u wielu powoduje dodatkowy stres.
W trakcie trwania konkursu odbędzie się pokaz carvingu wykonany przez aktualnego Mistrza Polski w carvingu – Grzegorza Gniech. Pokaz poprzedzą warsztaty prowadzone również przez mistrza. Będą one zorganizowane dla wszystkich chętnych do spróbowania własnych sił w tej tajskiej sztuce rzeźbienia w owocach i warzywach.
OGŁOSZENIE WYNIKÓW
Ogłoszenie wyników, wręczenie pucharów, medali, dyplomów i nagród głównych odbędzie się o godzinie 14.30.
Więcej informacji dostępnych jest na stronie www.carving-gniech.pl