PRZYSTAWKA ZE SZPARAGAMI, SZYNKĄ SERRANO, PARMEZANEM I EMULSJĄ TRUFLOWĄ
Dawid Łagowski, Szef Kuchni Pałacu Mierzęcin
SKŁADNIKI:
2 porcje:
8 zielonych szparagów
6 cieniutkich plasterków szynki Serrano
2 łyżki masła
2 łyżki bułki tartej
ser parmezan, około 30 g
1 łyżka grubo posiekanej natki pietruszki
świeżo zmielony czarny pieprz
oliwa truflowa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Odciąć twarde końce szparagów i je wyrzucić. Resztę obrać do 2/3 długości, opłukać i pokroić na 3 cm kawałki. Posypać lekko solą i ugotować na parze (około 2-3 minuty), najpierw same środki, później dodając końcówki. Rozpuścić masło z bułka tarta i delikatnie obsmażyć szparagi. Szparagi rozłożyć na 2 talerze i obłożyć je szynką parmeńską. Na wierzch położyć po kilka płatków parmezanu oraz cząstki świeżych sałat. Całość skropić oliwą truflową, posypać natką pietruszki i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.