Przystawka ze szparagami, szynką serrano, parmezanem i…

Przystawka ze szparagami, szynką serrano, parmezanem i…

13 czerwca 2013

PRZYSTAWKA ZE SZPARAGAMI, SZYNKĄ SERRANO, PARMEZANEM I EMULSJĄ TRUFLOWĄ

Dawid Łagowski, Szef Kuchni Pałacu Mierzęcin

SKŁADNIKI:

2 porcje:

8 zielonych szparagów

6 cieniutkich plasterków szynki Serrano

2 łyżki masła

2 łyżki bułki tartej

ser parmezan, około 30 g

1 łyżka grubo posiekanej natki pietruszki

świeżo zmielony czarny pieprz

oliwa truflowa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Odciąć twarde końce szparagów i je wyrzucić. Resztę obrać do 2/3 długości, opłukać i pokroić na 3 cm kawałki. Posypać lekko solą i ugotować na parze (około 2-3 minuty), najpierw same środki, później dodając końcówki. Rozpuścić masło z bułka tarta i delikatnie obsmażyć szparagi. Szparagi rozłożyć na 2 talerze i obłożyć je szynką parmeńską. Na wierzch położyć po kilka płatków parmezanu oraz cząstki świeżych sałat. Całość skropić oliwą truflową, posypać natką pietruszki i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.