Przygoda z głąbikiem krakowskim trwa

Wydarzenia

Przygoda z głąbikiem krakowskim trwa

11 października 2019

Z kolei 7 października w gospodarstwie rolnym JeDynie w podkrakowskiej wsi Wawrzeńczyce najlepsi szefowie kuchni z Krakowa ponownie połączyli siły, by zebrać plony wspólnej pracy: uprawa warzywa trwała od czerwca. Prosto z pola głąbik trafił do restauracji, a zadaniem szefów kuchni – słynących z nietypowych połączeń i odważnych zestawień – jest zaproponowanie przepisów z głąbikiem w roli głównej.

– Jednego zakisiłem, drugiego zapeklowałem. Moim zdaniem przypomina ogórki. Można z niego potem zrobić garnish, zupę albo dobry dodatek do sałatki. Natomiast z tej wody, która pozostanie po kiszonym głąbiku, można zrobić shota lub ubić pianę. Głąbik ma potencjał żeby stać wizytówką miasta. – mówi Marcin Sołtys (Restauracja Filipa 18).

– Głąbika nie tylko kisiłem, ale też pierwszy raz zrobiliśmy z niego gołąbki na menu degustacyjne. Obcokrajowcy byli tym przeważnie zachwyceni i pytali o to warzywo. Gdy zdradzaliśmy im szczegóły, byli naprawdę zszokowani. – opowiada Łukasz Cichy (Restauracja Biała Róża) – Głąbik jest specyficzny, gorzki i lekko kwaśny, to coś innego, czego nie spotkamy w innych warzywach.

Michał Cienki (Art Restauracja) także wierzy w sukces reaktywacji głąbika krakowskiego. – Myślę, że jest w tym warzywie potencjał. Jest jeszcze problem z jego znajomością, ale myślę, że po dzisiejszych zbiorach będziemy bliżej rozwiązania tych problemów.

Smakowite efekty pracy szefów kuchni poznamy na Targach HORECA®, które odbędą się dniach 20-22 listopada w EXPO Kraków.

Co już się wydarzyło w ramach akcji „Tradycja w natarciu”?

W czerwcu 2019 r. w gospodarstwie rolnym JeDynie w Wawrzeńczycach Targi w Krakowie (organizator Międzynarodowych Targów HOERCA® ) wraz z cenionymi szefami kuchni krakowskich restauracji posadziły ponad 300 sadzonek głąbika krakowskiego. Na terenie EXPO Kraków także powstała grządka, gdzie o warzywo dbali pracownicy Targów w Krakowie.

Dzięki uprzejmości firmy ALS Food & Pharmaceutical Polska Sp. z o.o. głąbik został przebadany w Pradze pod kątem wartości odżywczych i obecności metali ciężkich. Wyniki potwierdzają, że głąbik krakowski uprawiany w Wawrzeńczycach oraz w Krakowie na terenie EXPO Kraków jest pozbawiony metali ciężkich, ma niewielką wartość odżywczą 54 kcal na 100g, za to zawiera bardzo dużo błonnika pokarmowego: 7g. na 100g. produktu.

Głąbik został zakwalifikowany przez Urząd Miasta Krakowa do projektu SLOWFOOD CE! Wraz z takimi produktami jak: kiełbasa piaszczańska, pstrąg ojcowski, czosnek galicyjski, chleb prądnicki czy obwarzanek krakowski.

Już wkrótce, 20-22 listopada w EXPO Kraków, odbędzie się finał akcji podczas największych jesiennych targów branży HoReCa, czyli Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA® w Krakowie. Głąbik krakowski będzie bohaterem kulinarnego programu tego wydarzenia i być może nowym kulinarnym symbolem Krakowa.

W zbiorach głąbika krakowskiego wzięli udział:

Marcin Sołtys, Restauracja Filipa 18, Marcin Filipkiewicz – Restauracja Hotelu Copernicus, Łukasz Cichy – Restauracja Biała Róża, Michał Cienki – Art Restauracja, Wiktor Kowalski – Art Restauracja, Leszek Kawa – EURO-TOQUES Polska, Miłosz Kowalski – Restauracja Halicka Eatery&Bar, Przemysław Klima – Bottiglieria 1881, Hubert Tabak – Restauracja Halicka Eatery&Bar.

W akcji „Tradycja w Natarciu” udział wzięły restauracje:

Albertina Restaurant & Wine,
Restauracja Hotelu Copernicus,
Restauracja Biała Róża,
Art Restauracja,
Restauracja Halicka Eatery&Bar,
Bottiglieria 1881,
Bistro Bene, Nota Resto by Tomasz Leśniak,
Restauracja Mavericks Cracow,
Filipa 18.

Inicjatorem akcji jest firma Targi w Krakowie przy współpracy Urzędu Miasta Krakowa realizatora projektu SLOWFOOD CE w ramach Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA®, które odbędą się w dniach 20 –22 listopada w Krakowie, Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej.

www.horeca.krakow.pl

djmedia:125