Przedsmak Tygodnia Kuchni Polskiej w Sopocie

Aktualności

Przedsmak Tygodnia Kuchni Polskiej w Sopocie

5 października w sopockiej restauracji M15 odbyło się kolejne spotkanie z cyklu Przedsmak Tygodnia Kuchni Polskiej, wydarzenia będącego zapowiedzią listopadowego festiwalu organizowanego przez Makro Polska. Poradnik Restauratora uczestniczył w tym wydarzeniu.

Adrian Gabryszak, szef kuchni przygotował specjalne menu złożone wyłącznie z dań kuchni polskiej w wersji tradycyjnej i wegetariańskiej. Można było zatem spróbować takich potraw jak consome z brukwi na gęsinie z ziemniakiem pieczonym, marchewką i pieczoną gęsią z olejem majerankowym, dorsz z struganą słoniną, tłuczonymi pulkami, kapustą szmurowną i sosem z wędzonej ryby, krupnik wegański z grzybami, włoszczyzną, koperkiem i śmietaną roślinną czy śliwki duszone w winiaku pod kruszonką. Degustacji towarzyszył wine pairing poprowadzony przez Krzysztofa Zysiaka, specjalistę ds. wina w Makro Polska.

Uczestnicy mieli również okazję obejrzeć specjalnie przygotowaną ekspozycję , która powstała na podstawie skojarzeń ponad stu szefów kuchni. Główne obszary tematyczne, jakie mieli okazję poznać, to dom, pole, rzeka i las.

Tegoroczna edycja Tygodnia Kuchni Polskiej odbędzie się od 3 do 26 listopada. Jest poświęcona połączeniu tradycji z nowoczesnością.

Festiwalowe menu oferowane przez restauracje składa się z przystawki bądź zupy, dania głównego oraz deseru, a jego cena wynosi 69 lub 99 zł. Klienci będą mogli spróbować regionalnych przysmaków, takich jak na przykład kapusty modrej z kaczką czy domowych pierogów z kaszą, grzybami i konfiturą albo jagnięciny z grasicą.

Więcej informacji jest dostępnych na stronie https://tydzienkuchnipolskiej.pl.