Prymat GastroLine – Profesjonaliści w kuchni

Wydarzenia

Prymat GastroLine – Profesjonaliści w kuchni

30 czerwca 2016

Cykl edukacyjny w szkołach gastronomicznych w roku szkolnym 2015/2016 zakończył się – tym razem w Zespole Szkół Zawodowych nr 2 w Kutnie. Partnerem o organizatorem szkoleń w ścisłej współpracy z Robertem Sową i jego zespołem jest firma Prymat.

W ostatnich warsztatach kulinarnych uczestniczyli uczniowie z klasy I i II ZSZ kucharz oraz I, II, III Technikum Zawodowego Technik Żywienia i Usług gastronomicznych. Uczestnicy i obserwatorzy mieli możliwość także degustacji potraw przygotowanych przez dwa 18-osobowe zespoły uczniów “Troczewskiego” pod kierunkiem Roberta Sowy i jego kucharzy.  Uczniowie mogli zmierzyć się z takimi tematami jak przyrządzanie chłodnika, polędwicy z dorsza czy piersi z kaczki.

Tak Sowa podsumował rok szkoleń:

Metamorfoza szkół gastronomicznych w porównaniu z latami ubiegłymi jest ogromna. W mojej opinii pod każdym względem nastąpiła zmiana na plus. Po pierwsze zostały świetnie wykorzystane fundusze unijne, co przekłada się wyposażenie sal do praktycznej nauki zawodu. Młode pokolenie nauczycieli jest otwarte na nowinki kulinarne, a wielu z nich korzysta ze stażu w restauracjach prowadzonych przez najlepszych szefów kuchni. Powodzenie programów kulinarnych w telewizji oraz moda na gotowanie spowodowała ogromne zainteresowanie szkołami gastronomicznymi wśród młodzieży i mimo spadku zainteresowania innymi zawodami, gastronomia nadal wychodzi obronną ręka.

Ilość konkursów kulinarnych daje możliwości sprawdzenia się w zawodzie kucharza i cieszę się, że tak chętnie młodzież bierze udział w tego typu przedsięwzięciach. Przykładem może być mój autorski konkurs „Kulinarny Talent”, gdzie w tym roku ilość zgłoszeń konkursowych była rekordowa. Cieszę się i bardzo lubię pracować z młodzieżą, dlatego w kolejnym roku szkolnym odwiedzę ponad 12 szkół, w których przeprowadzę praktyczne warsztaty, a najlepsi uczniowie będą finalistami konkursu w roku 2017.