24 -26 marca br. odbędą się w Düsseldorfie Międzynarodowe Targi Branżowe Win i Alkoholi ProWein 2013. Napłynęły już zgłoszenia z ponad 50 krajów, ponad 4 600 wystawców zaprezentuje siebie i swoje produkty w 9 halach targowych. „Newcomer” – oferenci alkoholi z najwyższej półki przedstawią swoje produkty międzynarodowym decydentom z handlu i gastronomii. Wśród nowości m.in. narodowe stoisko z Tunezji oraz grupowe stoisko Angielskich Producentów Wina. Na nowo została opracowana struktura hal, rozszerzona oferta sektora gastronomicznego, nowa odsłona skoncentrowanego sektora Bio.
Koncepcja strukturalna hal na Prowein 2013 została opracowana na nowo, bazuje ona jednak na sprawdzonym podziale wg regionów i grup produktowych i zapewnia w dalszym ciągu optymalna orientację odwiedzającym. Zaczynając od wejścia południowego i nowych hal 1 i 2, odwiedzającym zaprezentuje się Nowy Świat i Portugalia. W hali 2 znajdować się będzie centralna strefa degustacyjna z 1 000 win do skosztowania. Między halami 2 i 3 „Campo Culinario” uzupełni gastronomiczną ofertę. Halę 3 zajmą oferenci z Włoch, a hale 4 Hiszpanie. Francja zaprezentuje się w halach 4 i 5. Niemieckie wina znaleźć można będzie w hali 6 tak samo jak inne europejskie kraje. Hala 7A przeznaczona będzie dla producentów trunków wysokoprocentowych. Hala 7.0 będzie królestwem Austrii a w hali 7.1 stworzona zostanie skoncentrowana platforma dla BIO-Win.
Ta jedyna w swoim rodzaju oferta przyciąga fachowców z handlu i gastronomii ze wszystkich kontynentów.
Wszystkie informacje dotyczące ProWein 2013 odwiedzający znajda na stronie www.prowein.de