30 października na Placu Defilad w Warszawie odbył się protest branży gastronomicznej.
Postulaty branży:
– zaprzestanie ograniczania działalności HoReCa;
– zwolnienie z opłacania składek ZUS za pracodawców i pracowników przez co najmniej 6 miesięcy;
– zwolnienie z opłacania podatku dochodowego od wynagrodzeń przez co najmniej 6 miesięcy;
– obniżenie w gastronomii, hotelarstwie i cateringu stawki podatku VAT na wszystkie świadczone usługi z 23 i 8 na 5%:
– przyznanie funduszu postojowego na czas zamknięcia lub ograniczenia działalności firm, dzięki któremu będzie można przetrwać lockdown;
– przyznanie bezzwrotnych dotacji finansowych, których wysokość powinna być uzależniona od obrotów;
– zwolnienie z obowiązku zwrotu dotacji finansowych otrzymywanych na wiosnę z PFR w przypadku niespełnienia warunku utrzymania zatrudnienia.
Oprac. red.
fot. fb Jarosław Usciński