Trwa rekrutacja na pierwsze w Polsce studia związane z kulinariami – projektowaniu kulinariów. Kształcenie w tym kierunku rozpocznie jesienią łódzka Akademii Sztuk Pięknych im. Strzemińskiego.
Dwusemestralne podyplomowe studia kierowane są do pasjonatów i poszukiwaczy smaku, miłośników designu i kulinariów, restauratorów, menadżerów restauracji, kucharzy, dziennikarzy i blogerów kulinarnych. Jak informuje uczelnia, ich celem jest kształtowanie wiedzy i rozwijanie umiejętności związanych z szeroko pojętym food designem , zapoznanie słuchaczy z twórczymi sposobami kreowania i wykorzystywania kulinariów.
W gronie wykładowców znajdzie się wiele autorytetów z zakresu zarówno gastronomii, jak i projektowania, m.in. Wojciech Modest Amaro (szef kuchni pierwszej w Polsce restauracji z gwiazdką Michelin), Piotr Bikont (dziennikarz, publicysta i krytyk kulinarny), Tomasz Deker (mistrz cukiernictwa), Elżbieta Hibner (była wiceminister zdrowia, finansów w rządzie Jerzego Buzka) czy dr hab. Małgorzatę Czudak (wykładowca ASP, projektantka mody). Szczegółowy program studiów i inne informacje na temat kierunku na stronie łódzkiej ASP.