W projekt Wild&Root Food zaangażowali się utalentowani kucharze, tacy jak Marcin Bielec (Hotel Jakubus), Rafał Borys (Zamek Topacz) i Karol Sankowski (Przystań/Marina). Współpraca z lokalnymi dostawcami to ważna część, jeśli nie podstawa, pracy odpowiedzialnego szefa kuchni. Podczas organizowanych w ramach projektu seansów degustacyjnych producenci i restauratorzy będą mieli okazję lepiej się poznać, a także wzajemnie zainspirować. Łączy ich wspólny cel – urozmaicona, zdrowa i smaczna kuchnia na najwyższym poziomie.
Twórcy Wild&Root Food Project wiedzą doskonale, że najlepiej edukować poprzez dawanie dobrego przykładu. Dlatego spróbować będzie można oryginalnych potraw na bazie regionalnych, często niedocenianych produktów. W trakcie projektu restauratorzy dowiedzą się, jakimi niszowymi składnikami poszczycić się może ich region, oraz jak je wykorzystać, by zaostrzyć apetyt oraz poszerzyć wiedzę swoich gości.
Edukacja, współpraca i smaczne potrawy to nie jedyne owoce tego projektu. Każda z restauracji biorących udział w inicjatywie Wild&Root zostanie oznaczona naklejką. Będzie to znak rozpoznawczy dla gości, że dany lokal wspiera drobnych producentów i rzemieślników, a także koncepcję odkrywania na nowo zapomnianych składników.
Fot: Wild&Root Food Project