Projekt Widelec ma na celu poszerzenie wiedzy z zakresu gotowania wśród studentów oraz zachęcenie ich do samodzielnego przygotowywania posiłków. Jest to również możliwość zaprezentowania swoich kulinarnych zdolności szerszemu gronu oraz rozwijanie pasji, jaką jest gotowanie. Temat przewodni tegorocznej edycji to „Smaki Świata”.
– Zwracamy uwagę na istotne zalety zdrowotne dań przygotowywanych samodzielnie i pokazujemy studentom, że czasem lepiej poświęcić kilka minut na gotowanie niż ciągłe jedzenie na mieście. Pragniemy ukazać, iż ważnym czynnikiem podczas przygotowywania dania jest sposób w jaki zostaje ono zaserwowane, ponieważ to właśnie estetyka podania decyduje o tym czy chcemy skosztować danej potrawy. Liczymy na potrawy nieoczywiste i mało znane zainspirowane mniejszymi i większymi podróżami. Stawiamy na różnorodność i nietuzinkowość. Wszystko to odbędzie się pod okiem profesjonalnego jury, osób które w świecie kuchni już nie raz zaskakiwały swoimi pomysłami, znanych z wielu programów i wydarzeń kulinarnych – mówi Jarosław Lesiak z Biura ds. Partnerów Niezależnego Zrzeszenia Studentów Politechniki Warszawskiej.