18 sierpnia br. rozpocznie się dwudniowy Festiwal Smaku. Tegoroczną muzyczną atrakcją będą bydgoskie Żuki, grające utwory The Beatles.
Sobota 18 sierpnia 2012 r. – scena i przyległe tereny
10.00 – rozpoczęcie VII edycji Festiwalu Smaku
10.15 – rozpoczęcie „Turnieju Kucharzy”
11.00 – 18.30 Warsztaty kulinarne SMAK DZIECIŃSTWA (3 cykle ok. 1 godz.)
- wyrabianie mąki w żarnach
- wypiek podpłomyków w piecu chlebowym
- sezonowe napoje
- ziołowo-zbożowe rękodzieło artystyczne
12.00 – przedstawienie programu dnia przez konferansjera
od 12.30 do 18.00 pokazy:
- tłoczenie soku z jabłek
- pracy psów pasterskich
- pokaz pracy starych maszyn rolniczych
- pracy koni pociągowych
od 11.30 inne atrakcje na scenie:
- występ solistów z SOK „Stokrotka” w Świeciu
- pokaz gry na instrumentach z warzyw
- występ solistów z Domu Kultury w Tucholi
13.00 – rozpoczęcie „Turnieju Nalewek”
15.30 – prezentacja wystawców
– występ solistów z OKSIR Świecie i GOK Chojnice
17.00 – gala Grand Prix Festiwalu Smaku, ogłoszenie zwycięzców
i wręczenie nagród w kategorii „Turniej Nalewek”
18.30 – 1 set koncertu zespołu „ŻUKI”-25 lat Żuków
19.15 – ogłoszenie wyników i wręczenie nagród w kategorii „Turniej Kucharzy”
20.00 – 2 set koncertu zespołu „ŻUKI”- 50 lat Beatlesów
21.00 – przewidywane zakończenie imprez w plenerze
niedziela 19 sierpnia 2012 r.- scena i przyległe tereny
10.00 – rozpoczęcie drugiego dnia Festiwalu Smaku
10.30 – śniadanie prasowe połączone z seminarium kulinarnym (wstęp za zaproszeniem)
11.00 – rozpoczęcie II edycji Turnieju Carvingowców o Puchar Dolnej Wisły
11.00 – 16.00 – pokazy:
- tłoczenie soku z jabłek
- pracy psów pasterskich
- pracy starych maszyn rolniczych
- pracy koni pociągowych
- musztry Ułanów Nadwiślańskich
11.00 – 16.00 Warsztaty kulinarne SMAK DZIECIŃSTWA (2 cykle 1 godz.)
- wyrabianie mąki w żarnach
- wypiek podpłomyków w piecu chlebowym
- sezonowe napoje
- ziołowo-zbożowe rękodzieło artystyczne
od 11.30 do 16.00 – inne atrakcje na scenie:
- występ solistów z SOK „Stokrotka” w Świeciu
- występ zespołu „KAPELA”
- pokaz tańca
- występ grupy „WE PLAY BLUES”
- występ orkiestry dętej z Gruczna
14.15 – ogłoszenie wyników II edycji Turnieju Carvingowców o Puchar Dolnej Wisły
– ogłoszenie wyników konkursu plastycznego „Pszczoła = Środowisko = Region”
16.00 – występ grupy LAYO/reggae/
17.00 – przewidywane zakończenie
Jury techniczne:
1. Przewodniczący- Tomasz Kunysz, Euro-Toques Polska
2. Piotr Szczygielski, Euro-Toques Polska
Jury degustacyjne:
1. Przewodniczący – Zenon Hołobowski, Własiciel Hotel Hołobowski, Oficjalne Juror WACS
2. Wolfgang P. Menge, Prezydent Euro -Toques Niemcy
3. Stefan Unterkircher, Prezydent Euro-Toques Sud-Tirol, Włochy
4. Krzysztof Szulborski, Prezes Stowarzyczenie Polski Kucharzy
5. Waldemar Hołówka, Fundacja Klubów Szefów Kuchni
Jury VIP:
1. Przewodniczący- Paweł Malewski, Prezes Stalgast
2. Ks. Wojciech Przybyła, Dyrektor Caritas Diecezji Bydgoskiej
3. Maciej Kołodziejczyk, Janex
4. Bogdan Kardas, Prezes JABIL
Koordynator Konkurs:
Jacek Kempa, Vice Prezes Euro-Toques Polska
Organizator Turnieju Kucharzy, Akademia Molekularna Jeana Bos oraz Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły.