Program Festiwalu Smaku Gruczno 2012

Newsy

Program Festiwalu Smaku Gruczno 2012

09 sierpnia 2012

18 sierpnia br. rozpocznie się dwudniowy Festiwal Smaku. Tegoroczną muzyczną atrakcją będą bydgoskie Żuki, grające utwory The Beatles.

Sobota 18 sierpnia 2012 r. – scena i przyległe tere­ny

10.00 – rozpoczęcie VII edycji Festiwalu Smaku

10.15 – rozpoczęcie „Turnieju Kucharzy”

11.00 – 18.30 Warsztaty kulinarne SMAK DZIECIŃSTWA (3 cykle ok. 1 godz.)

  • wyrabianie mąki w żarnach
  • wypiek podpłomyków w piecu chlebowym
  • sezonowe napoje
  • ziołowo-zbożowe rękodzieło artystyczne

12.00 – przedstawienie programu dnia przez konferansjera

od 12.30 do 18.00 pokazy:

  • tłoczenie soku z jabłek
  • pracy psów pasterskich
  • pokaz pracy starych maszyn rolniczych
  • pracy koni pociągowych

od 11.30  inne atrakcje na scenie:

  • występ solistów z SOK „Stokrotka” w Świeciu
  • pokaz gry na instrumentach z warzyw
  • występ solistów z Domu Kultury w Tucholi

13.00 – rozpoczęcie „Turnieju Nalewek”

15.30 – prezentacja wystawców

         – występ solistów z OKSIR Świecie i GOK Chojnice

17.00 – gala Grand Prix Festiwalu Smaku, ogłoszenie zwycięzców
            i wręczenie nagród w kategorii „Turniej Nalewek”

18.30 – 1 set koncertu zespołu „ŻUKI”-25 lat Żuków

19.15 – ogłoszenie wyników i wręczenie nagród w kategorii „Turniej Kucharzy”

20.00 – 2 set koncertu zespołu „ŻUKI”- 50 lat Beatlesów

21.00 – przewidywane zakończenie imprez w plene­rze

 

niedziela 19 sierpnia 2012 r.- scena i przyległe tereny

10.00 – rozpoczęcie drugiego dnia Festiwalu Smaku

10.30 – śniadanie prasowe połączone z seminarium kulinarnym (wstęp za zaproszeniem)

11.00 – rozpoczęcie II edycji Turnieju Carvingowców o Puchar Dolnej Wisły

11.00 – 16.00 – pokazy:

  • tłoczenie soku z jabłek
  • pracy psów pasterskich
  • pracy starych maszyn rolniczych
  • pracy koni pociągowych
  • musztry Ułanów Nadwiślańskich

11.00 – 16.00  Warsztaty kulinarne SMAK DZIECIŃSTWA (2 cykle 1 godz.)

  • wyrabianie mąki w żarnach
  • wypiek podpłomyków w piecu chlebowym
  • sezonowe napoje
  • ziołowo-zbożowe rękodzieło artystyczne

od 11.30 do 16.00 – inne atrakcje na scenie:

  • występ solistów z SOK „Stokrotka” w Świeciu
  • występ zespołu „KAPELA”
  • pokaz tańca
  • występ grupy „WE PLAY BLUES”
  • występ orkiestry dętej z Gruczna

14.15 – ogłoszenie wyników II edycji Turnieju Carvingowców o Puchar Dolnej Wisły

           – ogłoszenie wyników konkursu plastycznego „Pszczoła = Środowisko = Region”

16.00 – występ grupy LAYO/reggae/

17.00 – przewidywane zakończenie              

Jury techniczne:

1. Przewodniczący- Tomasz Kunysz, Euro-Toques Polska

2. Piotr Szczygielski, Euro-Toques Polska

Jury degustacyjne:

1. Przewodniczący – Zenon Hołobowski, Własiciel Hotel Hołobowski, Oficjalne Juror WACS

2. Wolfgang P. Menge, Prezydent Euro -Toques Niemcy

3. Stefan Unterkircher, Prezydent  Euro-Toques Sud-Tirol, Włochy

4. Krzysztof Szulborski, Prezes Stowarzyczenie Polski Kucharzy

5. Waldemar Hołówka, Fundacja Klubów Szefów Kuchni

Jury VIP:

1. Przewodniczący- Paweł Malewski, Prezes Stalgast

2. Ks. Wojciech Przybyła, Dyrektor Caritas Diecezji Bydgoskiej

3. Maciej Kołodziejczyk, Janex

4. Bogdan Kardas, Prezes JABIL

Koordynator Konkurs:

Jacek Kempa, Vice Prezes  Euro-Toques Polska

Organizator Turnieju Kucharzy, Akademia Molekularna Jeana Bos oraz Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły.