6-9 czerwca br. we Wrocławiu odbędzie się piąta edycja festiwalu „Europa na widelcu”. Podczas imprezy będzie można skosztować potraw z blisko 20 krajów Europy. Motywem przewodnim będzie kuchnia wrocławska.
Program
6-9 czerwca
Jarmark produktów europejskich
- 10.00-21.00 Sprzedaż na jarmarku
7 czerwca
Szparagowe szaleństwo
- 16.00 Inauguracja wydarzeń na scenie
- 16.10 ABC dobrych szparagów. Jak wybierać, gotować i podawać szparagi?
- 16.30 Obieranie szparagów pod okiem mistrzów – zabawa z nagrodami
- 17.10 Pojedynek na sosy do szparagów – Robert Makłowicz vs. Piotr Kucharski
- 17.40 Degustacja muzyczna – częstowanie publiczności szparagami w zwycięskim sosie
- 18.30 Występ słowackiego zespołu folkowego HRDZA
8 czerwca
Biesiada europejska
- 13.00 Parada kucharzy i prezentacja szefów kuchni na scenie
- 13.30 Uroczyste otwarcie biesiady przez Prezydenta Miasta – prezentacja menu i rozpoczęcie degustacji
- 13.45 Prezentacja potraw narodowych i opowieści kulinarne – Robert Makłowicz i Piotr Bikont
- 14.30 Prezentacja kuchni wrocławskiej – Robert Makłowicz i Zbigniew Koźlik (szef kuchni HP Park Plaza)
- 15.15. Prezentacja składu jury V Wrocławskiego Turnieju Nalewek oraz Wrocławskiej Potyczki Destylatów Owocowych
- 15.30 Koncert Ani Brody z zespołem
- 16.10 Spacer po jarmarku – Robert Makłowicz i Piotr Bikont
- 16.30 Niespodzianka dla publiczności
- 17.00 Rozstrzygnięcie konkursu na najlepszy przepis na danie ze szparagów organizowanego przez cooklet.com
- 18.00 Ogłoszenie wyników V Wrocławskiego Turnieju Nalewek oraz Wrocławskiej Potyczki Destylatów Owocowych
- 18.15 Urodzinowy tort „Europy na widelcu” dla wszystkich zgromadzonych na rynku gości!
- 19.00 Koncert finałowy WrocLove Big Band z Markiem Bałatą, Adrianną Niewolińską i duetem Soundz Good