23 maja – 6 czerwca br. odbyła się pierwsza kulinarna podróż managerów branży gastronomicznej w ramach projektu „Profesjonalne Zarządzanie Gastronomią w Europie. Wymiana Doświadczeń” – współfinansowanego z Programu „Uczenie się przez całe życie” – Leonardo da Vinci. Celem tej wyprawy była wymiana doświadczeń na poziomie europejskim w zakresie systemów zarządzania i organizacji pracy w zakładach gastronomicznych za pośrednictwem kuchni narodowej, na przykładzie Włoch. Piętnastu uczestników projektu podczas pobytu w jednej z najlepszych włoskich szkół hotelarstwa i gastronomii w Serramazzoni miało okazję poznać realia włoskiej kuchni oraz funkcjonowanie sektorów z nią powiązanych. Pierwsze dni były poświęcone zagadnieniom teoretycznym. Potem przyszedł czas na zajęcia praktyczne w kuchni wraz z włoskimi szefami kuchni – Roberto Carcangiù i Guiliano Tassinari. Oprócz poszerzenia swoich kulinarnych możliwości o kilka nieznanych im dotąd przepisów na potrawy rybne i mięsne, polscy szefowie poznali także parę sztuczek, dzięki którym smak ciasta na pizzę jest niepowtarzalny, a konsystencja makaronu wyjątkowa. Ważną częścią programu, było zwiedzanie zakładów produkujących typowe lokalne przysmaki. Były one niezapomnianym doświadczeniem, gdyż oprócz procesów produkcyjnych, polska delegacja mogła poznać także całą otoczkę filozoficzną z nimi związaną. W ten oto sposób, uczestnicy projektu zobaczyli cykl pracy w octowni produkującej tradycyjny ocet balsamiczny z Modeny (Aceto balsamico tradizionale di Modena D.O.P.), zrozumieli na czym polega sekret smaku parmezanu (Parmiggiano Reggiano D.O.P), byli świadkami dojrzewania jednej z najsmaczniejszych, a co za tym idzie i najdroższych szynek na świecie – Culatello di Zibello D.O.P. Odbyli również wizyty w gospodarstwach agroturystycznych i hotelach, podczas których przybliżono im ich charakterystykę i sposoby zarządzania. Na przykładzie muzeum róż oraz muzeum ekspresów do kawy, przedstawiono im nowoczesne strategie marketingowe, mające na celu połączenie różnych atrakcji turystycznych, w jedną spójną, przyciągającą szeroką grupę odbiorców ofertę. Jednym z celów projektów Leonardo da Vinci, jest przedstawienie lokalnej historii, tradycji i kultury. W ramach tego priorytetu, polska delegacja zwiedziła Modenę, Bolonię, Ravennę oraz morski kurort Milano Marittima. Oprócz zwiedzania miejscowych zabytków, dzieł sztuki czy też pomników architektury tak świeckiej jak i sakralnej, wycieczki do miast wyżej wymienionych dały możliwość poznania w praktyce działania włoskiej gastronomii. Niezliczona ilość restauracji, gospód, kawiarni czy też barów, oprócz możliwości doświadczenia niezapomnianych smaków i zapachów, dała kompletny obraz funkcjonowania włoskiego restauratorstwa. Dniem wyjątkowym, w szczególności dla męskiej części grupy, była wizyta w fabryce Ferrari w Maranello i możliwość przejażdżki jednym z superszybkich modeli tej prestiżowej marki. Wydarzaniem zamykającym Study Tour, była galowa kolacja przygotowana przez polskich szefów kuchni – tatar z polędwicy wołowej z leśnymi grzybami i szalotką w koszyczku z Parmiggiano Reggiano, podany z polską wódką, żur z kiełbaską, comber jeleni aromatyzowany turówką wonną oraz kremówki papieskiej. Projekt organizowany był przez Joannę Ochniak (FPMS – Doradztwo Unijne Joanna Ochniak), we współpracy z Anną Ladyńską (Synergia Sp. z o.o.) oraz Giuseppe Schipano (partner przyjmujący, dyrektor Szkoły Hotelarstwa i Gastronomi w Serramazzoni).
Kolejną podróż kulinarną w ramach opisywanego Projektu planowana jest wczesną jesienią tym razem poznawać będziemy tradycje i smaki kuchni hiszpańskiej. Wszystkich chętnych prosimy o kontakt z Joanną Ochniak (joannaochniak@wp.pl).
.