Od października br. w Trójmieście ruszają pierwsze profesjonalne warsztaty kulinarne. Prowadzone będą przez Tomasz Dekera, polskiego mistrza cukiernictwa i członka Fundacji KSK, która objęła patronat nad przedsięwzięciem. Zajęcia skierowane są wszystkich fanów czekolady, tart, ciast, pralinek, babeczek i deserów, a także pasjonatów tradycyjnej kuchni w mistrzowskim wydaniu. Pierwsze spotkania skupione będą wokół wariacji z deserami, a następne wzbogacone zostaną spotkaniami z najlepszymi polskimi szefami kuchni.
Pierwsze zajęcia, które odbędą się już 1.10.2011 w Hotelu Kuracyjnym w Gdyni, zapoczątkuje konferencja prasowa. Warsztaty potrwają 3 godziny i odbywać się będą w godzinach wieczornych oraz w weekendy, regularnie cztery razy w miesiącu. Uczestnicy podzieleni zostaną na grupy maksymalnie 14 osobowe. Udział w zajęciach zostanie potwierdzony dyplomem ukończenia, uczestnicy otrzymają także receptury i niespodzianki.
Aktualny program warsztatów:
- 1.10.2011 godz: 17-20 – Wariacje na temat czekolady: praliny, trufle, ciasta czekoladowe, torty i suflety czekoladowe
- 9.10.2011 godz. 16-19 – Serniki i serniczki na polskich serach jak i mascarpone, serniki amerykańskie na philadelphi, zastosowanie jogurtu greckiego w deserach typu light
- 27.10.2011 – godz. 18-21 Polska jesień i jej owoce: jabłka, gruszki, pigwa, śliwki, malina, jeżyna, rokitnik, jarzębina
- 29.10.2011 – godz. 17-20 Wariacje na temat czekolady: praliny, trufle, ciasta czekoladowe, torty i suflety czekoladowe
Koszt powyższych warsztatów: 300 zl/osobę
Informacje oraz Zapisy na warsztaty: