Po raz kolejny uczniowie szkół gastronomicznych będą doskonalili swój talent po okiem mistrza kulinarnego Roberta Sowy. Partnerem i organizatorem szkoleń jest firma Prymat.
Pokolenie adeptów sztuki gotowania będzie mogło zmierzyć się z ambitnymi zadaniami, pracując na różnego rodzaju produktach. Nauczą się, jak przygotować restauracyjne danie od wstępnej obróbki aż po jego prezentację i serwis. Z pewnością każdemu uda się „podchwycić” kilka kulinarnych sztuczek. Wiedza, którą wyniosą ze szkoleń, z pewnością przyda się w dalszej nauce, a potem w zawodowej pracy. Doświadczenie jest dobrym uzupełnieniem i urozmaiceniem codziennych zajęć.
Należy podkreślić, że w szkołach gastronomicznych nastąpiła duża pozytywna zmiana w porównaniu z ubiegłymi latami. Metamorfoza jest widoczna w każdym zakresie – wystarczy wspomnieć o nowoczesnym wyposażeniu sal do praktycznej nauki zawodu czy kadrze nauczycielskiej otwartej na nowinki i aktywnie korzystającej ze staży w restauracjach prowadzonych przez wybitnych szefów kuchni.
W tym roku szkolnym Profesjonaliści w kuchni odwiedzą kilkanaście szkół, w których przeprowadzą warsztaty. Najlepsi z uczniów zasilą grono finalistów konkursu „Kulinarny Talent” w 2017 roku, autorskiego projektu Roberta Sowy skierowanego do młodych kucharzy do 23. roku życia, rozpoczynających zawodowe życie.