Herbert Hintner: Produkt wszechstronny o gwarantowanej jakości

Producenci

Herbert Hintner: Produkt wszechstronny o gwarantowanej jakości

12 września Poradnik Restauratora uczestniczył w Warszawie w spotkaniu promującym włoski produkt regionalny szynkę Speck Alto Adige ChOG. Według mistrza kuchni wyróżnionego gwiazdką Michelin Herberta Hintnera szynka ta zasługuje na miano specjału wszechstronnego. Smakuje wyśmienicie zarówno podana samodzielnie jak i użyta we włoskich daniach – mówi.

To produkt, który wzbogaci smak większości dań. Pokrojony w kostkę doskonale smakuje jako dodatek do sałatek. Wyśmienicie wzbogaca smak sosów do makaronu, czyniąc go głębszym i bardziej aromatycznym. Świetnie nadaje się też jako przekąska albo towarzystwo dla grissini czy serów – mówił Herbert Hintner, szef kuchni i właściciela restauracji Zur Rose w San Michele Appiano w prowincji Bolzano.

Zgodnie z zaleceniami mistrza ważne jest, by przygotowując potrawy z tym rodzajem szynki, nie gotować jej. Dodaje się ją bowiem w ostatnim momencie, a temperatura dania wydobywa z niej wszystko co najlepsze: aromat i bogate nuty smakowe. Podczas wydarzenia prezentował on także, w jaki sposób przygotować szynkę do poczęstunku. Zwrócił uwagę, że produkt kupiony w foliowym opakowaniu warto rozpakować i napowietrzyć, bo tak jak w przypadku czerwonego wina, lepiej smakuje, gdy przez kilkadziesiąt minut „oddycha”.

W wydarzeniu organizowanym przez polskie biuro Italian Trade Agency udział wziął Ambasador Republiki Włoskiej w RP Jego Ekscelencja Luca Franchetti Pardo, Prezes Konsorcjum Ochrony Speck Alto Adige ChOG Paul Recla i zaproszeni goście. Wszyscy mieli niebywałą okazję poznać historię i sam produkt oraz spróbować dań przygotowanych przez wyróżnionego gwiazdką Michelin szefa kuchni Herberta Hintnera, właściciela restauracji Zur Rose w San Michele Appiano w prowincji Bolzano. Jako przystawkę zaproponował Carpaccio z szynką z dodatkiem borowików i roszponki. W pierwszym daniu uraczył gości risottem ziołowym z marynowaną szynką, a w drugim – Schabem wieprzowym w szynce.

Misją Italian Trade Agency jest promocja włoskich firm, produktów Made in Italy na świecie, a także naszej kultury i tradycji. To nimi możemy się dzielić niezależnie od odległości między naszymi krajami. Widzimy wiele wspólnych cech w naszych narodach, a zdecydowanie to, co nas łączy to pasja do dobrego smaku. Jestem przekonany, że Speck Alto Adige ChOG, już obecny na sklepowych półkach w Polsce, będzie się cieszył coraz większym uznaniem wśród polskich konsumentów – podsumował spotkanie Paolo Lemma, dyrektor polskiego oddziału Italian Trade Agency (ITA).

Od lewej:  Paul Recla, prezes Konsorcjum Ochrony Speck Alto Adige ChOG,  Paolo Lemma, dyrektor warszawskiego biura Italian Trade Agency, Luca Franchetti Pardo, Ambasador Republiki Włoskiej w Polsce, Martin Knoll, dyrektor Konsorcjum Ochrony Speck Alto Adige ChOG.

Jakość w pełni kontrolowana

Szynka Alto Adige ChOG tworzona jest ze starannie dobranego mięsa, z najwyższej jakościowo chudej szynki z udźca świni. Etapy jej produkcji szczegółowo opisane zostały w księdze produktu, do której przestrzegania zobowiązani są producenci chcący używać oryginalnej nazwy „Speck Alto Adige PGI”. Proces wytwarzania łączy dwie metody konserwacji mięsa: północną, czyli wędzenie i śródziemnomorską, czyli dojrzewanie. Początkowo mięso zostaje zamarynowane solą, pieprzem oraz kompozycją przypraw dobranych zgodnie z tradycyjnymi recepturami jej producentów. Etap ten trwa około trzech tygodni. W smaku Speck Alto Adige ChOG można wyczuć nuty rozmarynu, jałowca oraz liści laurowych. Ważne jest, by produkt końcowy, który trafia do sprzedaży posiadał mniej niż 5% soli. Jest to warunek konieczny dla tej szynki. Następnie wędlina jest wędzona na zimno, na bukowym drewnie o niskiej zawartości żywicy w temperaturze maksymalnie 20 stopni Celsjusza. Przez kolejne 22 tygodnie dojrzewa na świeżym górskim powietrzu. Niezależny Instytut Badawczy kontroluje jej produkcję na każdym etapie, a także sprawdza artykuły trafiające do sprzedaży. Kontrolerzy testują je organoleptycznie, chemicznie i fizycznie tak, by mieć pewność, że wymagana jakość została zachowana. W jej produkcji bowiem nie ma miejsca na błędy.

źródło: materiał prasowy

Fot: Organizator i Urszula Wszelaka