27 maja br. w Poznaniu odbył się półfinał konkursu dla profesjonalnych kucharzy „Primerba Cup”, organizowanego już po raz czwarty przez Unilever Foodsolutions. Czternaście dwuosobowych drużyn zaprezentowało swój kunszt w daniach głównych ze schabu z dzika oraz ciepłych zakąskach z sandacza, z dodatkiem Primerby Knorr. Jury pod przewodnictwem Zenona Hołubowskiego – Członka Zarządu OSSKiC, Executive Chef „Tawerny Toscana” w Pile, zakwalifikowało do finału następujące zespoły: Adam Kowalewski i Tomasz Kazimierski – Villa Secesja Bydgoszcz, Lesław Janiszewski i Dominik Hirze – Sodexho Volvo Wrocław, Sebastian Truszkowski i Dariusz Mikołajczak – Hotel Nadmorski Gdynia, Paweł Pyra i Łukasz Malec – Hotel Arena Tychy, Dariusz Kuźniak i Jarosław Bieńkowski – Rezydencja i Restauracja Revelo Łódź, Bogdan Rewera i Krzysztof Bobola – Grand Hotel Rzeszów, Przemysław Czekała i Artur Rogowski – Restauracja Szklarnia Sodexho – Poznań. Spośród wielu cennych uwag jurorów warto przytoczyć słowa Dariusza Barańskiego z „Le Cordon Bleu Paris” o tym, by pamiętać o odpowiedniej gramaturze dań: 80 g dla przystawki oraz 150 g dla dania głównego. Zbyt duże porcje mogą obniżyć ocenę, a nawet zdyskwalifikować danie z konkursu. Warto połączyć w potrawie różne tekstury: coś chrupkiego, coś miękkiego, coś płynnego. Należy też sporządzać potrawę zgodnie z nazwą, np. odróżniać puree (powinno być puszyste) od musu (ma bardziej płynną konsystencję od puree). Atrakcyjne nagrody kulinarne ufundowali sponsorzy: ViIVAMiIX (KitchenAid), Eva-Tec, Witek’s. Finał „Primerba Cup 2009″ odbędzie się podczas targów Polagra Food, 15 września 2009 r. Patronem medialnym konkursu jest m.in. „Poradnik Restauratora”.