26 września na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich podczas trwania targów Polagra Gastro odbył się finał XI edycji konkursu dla profesjonalistów Primerba Cup 2016. Natomiast podczas uroczystej gali, która odbyła się 28 września na terenie MTP jury wyłoniło zwycięską drużynę. Pierwsze miejsce wywalczyli Łukasz Daszyński i Klaudia Jankowska z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Poznaniu. Przygotowali oni schab w panierce z sałatką z buraczków i tuńczykiem w galaretce. Drugie miejsce zdobyli Przemysław Gryz i Rafał Grzegorzek z restauracji Art Déco w Hotelu SPA Dr Irena Eris Polanica Zdrój, a trzecie Daniel Uliczny i Krzysztof Ruciński z restauracji Winosfera w Warszawie. Nagrodą główną w konkursie było 15 000 zł oraz nominacja do finału Kulinarnego Pucharu Polski. Zdobywcy drugiego miejsca otrzymali 8 000 zł, a trzeciego 5 000 zł. Podczas finału zmierzyło się 10 drużyn (9 drużyn wyłonionych podczas półfinałów konkursu Primerba Cup 2016 oraz dziesiąta drużyna, która składa się z laureata konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2016 r. oraz kucharza pomocnika). Uczestnicy mieli za zadanie przygotować: danie główne ze schabu z prosięcia, buraków, orzechów, świeżego tuńczyka, ananasa, chili oraz Primerby Knorr Professional. Organizatorem konkursu Primerba Cup 2016 jest Unilever Food Solutions. Więcej o konkursie na www.ufs.com.