26 września na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich podczas trwania targów Polagra Gastro odbędzie się finał konkursu Primerba Cup 2016. W finale konkursu uczestnicy przygotują tylko: Danie główne ze schabu z prosięcia, buraków, orzechów, świeżego tuńczyka, ananasa, chili oraz Primerby Professional Knorr. Podczas finału zmierzy się 9 drużyn (8 drużyn wyłonionych podczas półfinałów konkursu Primerba Cup 2016 oraz dziewiąta drużyna, która składa się z laureata konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2016 r. oraz kucharza pomocnika. Organizator w dniu finału na terenie MTP ogłosi wyniki od miejsca IV do VIII. Laureaci miejsca I, II i III zostaną ogłoszeni podczas uroczystej Gali w dniu 28 września.
- Daniel Uliczny, Krzysztof Ruciński – Restauracja Winosfera w Warszawie
- Piotr Huszcz, Paweł Gałecki – Hotel Restauracja Piano Lublin
- Paweł Spodzieja, Marcin Janicz – Hotel HP Park w Poznaniu
- Michał Wester, Igor Antoszewski – Olszewskiego 128 we Wrocławiu
- Marcin Trzciński, Michał Kowalski – Hotel Platinum Palace, Restauracja Enjoy w Poznaniu
- Dawid Drgas, Michał Wietrzycki – Bazar Poznański w Poznaniu
- Paweł Zasławski, Maciej Kubicki – Restauracja Muga w Poznaniu
- Kajetan Świokła, Patryk Lewandowski – IBB Andersia Hotel Poznań
- Przemysław Gryz, Rafał Grzegorzek – Hotel SPA Restauracja Art. Deco dr Irena Eris Polanica Zdrój
oraz zwycięzca Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej 2016 Łukasz Daszyński.