„Udział w konkursie Primerba Cup, to dobrze zainwestowany czas” – tymi słowami przewodniczący jury, Andrzej Bryk, rozpoczął podsumowanie półfinału 6 edycji konkursu Primerba Cup, który odbył się 8 czerwca br. w Centrum Kulinarnym Unilever Food Solutions w Poznaniu.
– Jest wiele konkursów kulinarnych organizowanych w Polsce, natomiast tylko w kilku z nich, a wśród nich w Pirmerba Cup, warto brać udział. Primerba Cup bardzo dobrze przygotowuje kucharzy do udziału w Kulinarnym Pucharze Polski. Fakty historyczne i statystyczne pokazują, iż spory odsetek zwycięzców KPP to laureaci „Primerba Cup” – podkreślił Zenon Hołubowski, członek jury.
Zespoły biorące udział w konkursie znakomicie poradziły sobie z kulinarnym wyzwaniem, jakim było przygotowanie dania z baraniny oraz przystawki ciepłej z sera koziego lub owczego, w połączeniu z dowolnym rodzajem ciasta. Jak przyznali sami uczestnicy, udział w konkursie poprzedzony był licznymi treningami umiejętności kulinarnych. Trud przygotowań przełożył się na wysoki poziom zaprezentowanych potraw.
Jury doceniło inspirujące pomysły uczestników, dziękując wszystkim za zaangażowanie w kreację wyjątkowo smacznych i wizualnie ciekawych dań konkursowych. Co ważne, wszystkie potrawy przygotowane były zgodnie z tematem przewodnim konkursu.
Jury dostrzegło największe talenty kulinarne, przekazując siedmiu ekipom “bilet wstępu” do finału. Natomiast, jak podkreślił Andrzej Bryk, poziom przygotowania uczestników był bardzo wyrównany. Tylko 3 pkt. dzieliły niektóre drużyny od wejścia do finału.
Lista finałowych drużyn:
- Sebastian Kornacki, Michał Trukawka z Hotelu Westin w Warszawie
- Michał Kuduk, Dariusz Kuduk z Hotelu Grand Sal w Wieliczce
- Łukasz Małkiewicz, Robert Stefański z Restauracji “Maestra” Opera Nova w Bydgoszczy
- Paweł Kubera, Szymon Garbacki z Hotelu Zieliński w Szczecinku
- Tomasz Kunysz, Maciej Rudniak z Restauracji Gościniec Słupski w Bydlinie
- Łukasz Partyka, Tobiasz Herman z Hotelu HP Park Plaza we Wrocławiu
- Tomasz Król, Adrian Więckowski z Dobry Hotel Mięczkowski w Sopocie
Zapraszamy na finał, który odbędzie się 12 września na terenie MTP podczas targów GastroTrendy 2011 w Poznaniu. Konkurs objęty jest patronatem honorowym Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.