13 września br. Dariusz Kuźniak oraz Maciej Siąkowski z Restauracji Revelo w Łodzi zwyciężyli w finale konkursu Primerba Cup. Odbył się on podczas targów Gastro Trendy na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich.
Zwycięzcy brali udział w konkursie po raz drugi – tym razem z pełnym sukcesem, automatycznie kwalifikującym drużynę do Kulinarnego Pucharu Polski 2011. Łodzianie podali na przystawkę: Rożek z pomidorów nadziany bakłażanami w towarzystwie aromatycznej panna cotty, sosu morelowego i karmelizowanej gruszki, a na danie główne: Delikatną cielęcinę nadzianą owocami morza z aromatem trufli, w asyście fioletowego ziemniaka, smażonego jabłka i sosu smardzowego.
Drugie miejsce przypadło Mateuszowi Wichrowskiemu i Danielowi Ulicznemu, uczniom Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy ul. Majdańskiej w Warszawie. Znaleźli się oni w konkursie dla zawodowych kucharzy za sprawą zwycięstwa w Młodym Kreatorze Sztuki Kulinarnej. Jurorzy docenili perfekcyjny sposób przygotowania dania głównego: Tortellini z kawiorem z bakłażana i mini sałatką z konfiturą pomidorową z pianą z koziego mleka i cząbru, a także przystawki: Piccata cielęca z duetem z ziemniaka z muślinem selerowym i gruszką z ciemnym sosem tymiankowo – szalotkowym. Zarówno laureaci drugiego, jak i pierwszego miejsca, zastosowali w daniach konkursowych elementy kuchni molekularnej.
A trzecie Łukaszowi Partyce i Michałowi Chrapowiczowi z HP Park Plaza we Wrocławiu. Przygotowali oni przystawkę w postaci Serowej babeczki z bakłażanem w cieście ryżowym na ratatouille pomidorowo – orzechowym w towarzystwie sosu bazyliowego oraz danie główne: Górka cielęca aromatyzowana grzybami w otulinie ziemniaczanej, podana na musie selerowym z dodatkiem warzywno-serowej frittaty i truflowej pianki.
Dania oceniało międzynarodowe jury: przewodniczący Zenon Hołubowski – członek OSSKiC, członek Amerykańskiej Federacji Kulinarnej, właściciel Hotelu Hołubowski w Pile; Bruno Johann Wahrbichler – Executive Chef z Austrii, Carlos C Madeira – Executive Chef z Portugalii, Andrzej Bryk, reprezentujący Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Grzegorz Labuda z Hotelu Platinum Palace we Wrocławiu. Nad stroną techniczną czuwał Dominik Brodziak z Hotelu HP Park w Poznaniu.
W swoim podsumowaniu przewodniczący jury podkreślił wysoki poziom konkursu i ogromny rozwój jego uczestników, widoczny na przestrzeni pięciu lat, jakie minęły od jego pierwszej edycji. Potwierdzeniem tych słów jest fakt, iż Kulinarny Puchar Polski zdobył w tym roku właśnie zwycięzca poprzedniej edycji Primerba Cup. Takie sukcesy nadają sens staraniom Unilever Foodsolutions o ciągłe doskonalenie umiejętności polskich szefów kuchni i dbałości o stały wzrost wiedzy z dziedziny gastronomii.
Organizator – firma Unilever Foodsolutions wraz z wiernymi sponsorami zapewnili uczestnikom atrakcyjne nagrody. Od organizatora zdobywcy pierwszych trzech miejsc otrzymali czeki o wartości odpowiednio dziesięć, pięć i trzy tysiące złotych. Firma Viva Mix przygotowała dla pierwszej trójki cenione w środowisku gastronomicznym miksery Kitchen Aid oraz akcesoria kuchenne. Pozostali uczestnicy otrzymali od Viva Mix malaksery i blendery Kitchen Aid. Firma Eva-Tec ufundowała zestawy przyborów do grillowania w funkcjonalnych walizkach, natomiast firma Witek’s – bony do wykorzystania w sklepach Witek’s dla pierwszej trójki oraz zestawy do founde dla każdej z drużyn. Wszyscy uczestnicy otrzymali stroje w postaci galowej bluzy kucharskiej oraz profesjonalnej zapaski od firmy Grapil.