13 września br., podczas targów Gastro Trendy w Poznaniu odbędzie się finał konkursu dla profesjonalnych kucharzy „Primerba Cup”, wieńczący ponad półroczne zmagania w eliminacjach wstępnych, regionalnych oraz półfinałowych.
W półfinale 25 maja br. wzięło udział 14 zespołów. Zadaniem każdej z drużyn było przygotowanie dania głównego z górki cielęcej z dowolnym rodzajem ziemniaków oraz ciepłej zakąski wegetariańskiej z wykorzystaniem bakłażana i pomidorów. Danie główne, jak i zakąska, musiały zawierać minimum po jednym rodzaju Primerby KNORR.
Półfinalistów oceniało profesjonalne jury, któremu przewodniczył Marek Niemiec – Executive Chef, Konsultant Kulinarny, Warszawa. Pozostali członkowie jury to: Piotr Skorupko – Executive Chef Hotel Hevelius Gdańsk, Marcin Antoniewski – Executive Chef Hotel IBB Andersia Poznań, Janusz Pyra – Executive Chef Zamek Dubiecko, Krystyna Wierzbicka – Executive Chef Restauracja Dworek Łódź. Jurorzy techniczni: Roman Ratajczak – Development Chef Liquid Foods Unilever Polska, Jacek Kempa – Executive Chef Restauracja Wieża Ciśnień Wrocław.
Po zaciętej rywalizacji do ścisłego finału zakwalifikowali się: Marcin Trzciński i Artur Sadło z Hotelu Twardowski w Poznaniu; Paweł Rumowski i Sebastian Kornacki z Hotelu Westin w Warszawie; Piotr Narel i Piotr Pałyska z Restauracji Yoko w Olsztynie; Dariusz Kuźniak i Przemysław Wieloch z Restauracji Ravelo w Łodzi; Michał Kuduk i Dariusz Kuduk z Hotel Grand Sal Kopalnia Soli w Wieliczce; Łukasz Partyka i Michał Chrapowicz z HP Park Plaza we Wrocławiu; Tomasz Górski i Patryk Kusz z Restauracji Weranda Bydgoszcz.
Ponadto, zgodnie z regulaminem, w finale wystąpi zwycięzca tegorocznej edycji konkursu dla uczniów „Młody Kreator Sztuki Kulinarnej” – Mateusz Wichrowski z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich przy ul. Majdańskiej w Warszawie.