11 marca Marcin Przybysz, Szef Kreatywny restauracji Belvedere został nagrodzony prestiżową nagrodą Prix au Chef de l’Avenir (Szef Przyszłości). Nagrodę, przyznaną przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną wręczył laureatowi Maciej Dobrzyniecki – Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce. Dodatkowo, Polska Akademia Gastronomiczna, przy wsparciu firm Cisowianka Perlage i Dajar, ufundowały Szefowi Przyszłości staż w jednej z najlepszych restauracji na świecie – w Osteria Francescana Massimo Bottury.
Wyjątkowe grono laureatów
Przez blisko 20 lat Międzynarodowa Akademia Gastronomiczna przyznawała nagrodę Prix o Chef de L’Avenir najlepszym Szefom Kuchni z Europy. Laureatami są m.in. Magnus Nilsson ze szwedzkiej gwiazdkowej restauracji Fäviken, legenda kuchni francuskiej Yannick Alléno, Elena Arzak – jedna z najlepszych Szefowych Kuchni na świecie.
– Czuję się niezwykle wyróżniony dołączając do znakomitego grona Szefów nagrodzonych Prix au Chef de l’Avenir. To jedno z najbardziej prestiżowych wyróżnień dla Szefa Kuchni – mówi Marcin Przybysz. – Nagroda motywuje mnie do jeszcze cięższej pracy. W kuchni nie ma kompromisów, i jeśli chce się być najlepszym, trzeba o to walczyć codziennie.
– Prix o Chef de l’Avenir to wyróżnienie dla Szefa Przyszłości – kontynuuje Marcin – a moim celem w Belvedere jest właśnie tworzenie kuchni przyszłości. Moim marzeniem jest to, żeby polska kuchnia była odważna, bezkompromisowa, naturalna, czerpiąca z polskiej tradycji kulinarnej i bazująca na lokalnych, unikalnych produktach.
Marcin Przybysz – Top Chef, który wrócił do Polski, żeby przeprowadzić kulinarną rewolucję
Marcin Przybysz rozpoczynał przygodę z gastronomią jeszcze jako nastolatek w warszawskich restauracjach, ale większość kulinarnego doświadczenia zdobył w Londynie. Przez kilka lat pracował w gwiazdkowych restauracjach: m.in. w the Ledbury (dwie gwiazdki Michelin) i Wild Honey (jedna gwiazdka). Do Polski wrócił, żeby przebojem wygrać III edycję Top Chefa. Po zwycięstwie zastanawiał się co dalej – zostać w kraju, czy wracać do Anglii?
– Wybrałem Polskę – mówi Marcin – choć Londyn bardzo wiele mnie nauczył. Cały rynek gastronomiczny jest tam ciągle na wyższym poziomie: lepsza organizacja, większa znajomość nowoczesnych technik, inne podejście do produktu. Niezwykle inspirujący był też staż w duńskiej NOMIE. Ale to w Polsce trwa teraz kulinarna rewolucja! W końcu pozbywamy się kompleksów, gotujemy z polskich składników, uczymy się korzystać z natury i lokalnych produktów.
Kiedy w 2015 roku dostał propozycję objęcia stanowiska Szefa Kreatywnego w restauracji Belvedere długo się nie zastanawiał. – W Belvedere mam szansę tworzyć coś rewolucyjnego, uczestniczyć w kreowaniu nowej kuchni polskiej. Gotuję tutaj dania bliskie mojemu sercu, bawię się tradycją i odkrywam zapomniane produkty. Do marcowego menu udało mi się wyszukać prawdziwe perełki!
Restauracja Belvedere – polska kuchnia przyszłości
– Bardzo cieszy nas wyróżnienie Marcina Przybysza tytułem Szefa Przyszłości– mówi Artur Zymerman, prezes Belvedere Gourmet Group. – Chcemy, żeby Belvedere było liderem w promowaniu nowej polskiej kuchni. Jako jedyna restauracja w Warszawie zdecydowaliśmy się obsadzić stanowisko Szefa Kreatywnego. Marcin Przybysz współpracuje na co dzień z Szefem Kuchni Adamem Komarem, i dzięki temu może bardziej się skupić na kreowaniu nowych dań i dopracowywaniu potraw do perfekcji. Efekty tej wytężonej pracy widać w nowym menu.
Restauracja Belvedere (należąca do Belvedere Gourmet Group) to miejsce z wieloletnią tradycją, specjalizujące się w kuchni polskiej, usytuowane w jednym z najpiękniejszych zakątków Warszawy – w Łazienkach Królewskich. W roku 2014 restauracja przeszła gruntowną przemianę. Nowe wnętrze, nagrodzone w konkursie w konkursie Polska Architektura XXL, zaprojektował scenograf teatralny i operowy Boris Kudlicka, wraz ze studiem WWAA.
Restauracja Belvedere została doceniona w wielu prestiżowych konkursach i uhonorowana licznymi nagrodami. Restauracja Belvedere od 2007 roku wyróżniana jest przez najsłynniejszy przewodnik kulinarny na świecie – Michelin Guide. W tym roku otrzymała prestiżowe odznaczenie 3 kompletów sztućców. W 2014 roku w plebiscycie Poland 100 Best Restaurants Restauracja Belvedere zdobyła nagrodę w kategorii Grand Award (trzy widelce) oraz nagrodę specjalną – tytuł Najlepsza Restauracja w Polsce 2014. W tym samym roku restauracja Belvedere Łazienki Królewskie otrzymała także nagrodę BEST of WARSAW 2014, w kategorii Best Restaurant Institution przyznawaną przez magazyn Warsaw Insider. W 2012 r. Belvedere otrzymało także najwyższe wyróżnienie Czterech Świątyń przyznawane przez najlepszą akademię kulinarną – Accademia Italiana della Cucina.