Do 18 maja i kolejnej Gali „Poradnika Restauratora” coraz bliżej. To prestiżowe wydarzenie, podczas którego ponownie wręczymy statuetki Hermesa Kulinarnego najbardziej wyróżniającym się postaciom z branży HoReCa, jak zwykle przyciągnie liczne grono szefów kuchni oraz najważniejszych top managerów z branży HoReCa i FMCG reprezentujących zagraniczne i krajowe sieci detaliczne, dystrybutorów i producentów. Ale nie tylko…
Kulminacyjnym punktem gali jest wręczenie specjalnych wyróżnień – prestiżowych statuetek – Hermesów Kulinarnych Poradnika Restauratora. Nagrody te przyznawane są od 2005 r. i nie są uzależnione od jakichkolwiek opłat i licencji. Kapitułę plebiscytu wspierają szefowie kuchni, którzy otrzymali w poprzednich latach statuetki Hermesa Kulinarnego. Nagroda ta jest więc przede wszystkim wyrazem uznania w branży.
Zanim poznamy zwycięzców kolejnej edycji Hermesów Kulinarnych zobaczmy co mówią o nagrodzie laureaci z poprzednich lat.
ROBERT SOWA
właściciel i szef kuchni restauracji N31
laureat Hermesa Kulinarnego 2010 w kategorii Osobowość Gastronomii oraz Hermesa Kulinarnego 2018 w kategorii restauracja z renomą
Regularnie otrzymuje mniejsze lub większe wyróżnienia, ale to właśnie Hermes Kulinarny jest dla mnie szczególną nagrodą, bowiem bycie laureatem nagrody przyznawanej przez zacne grono osobowości ze świata gastronomii, to dla mnie prawdziwy zaszczyt. To także dowód na to, iż to, co robię jest dostrzegane i doceniane.
ANDRZEJ POLAN
właściciel i szef kuchni Polana Smaków
laureat statuetki Hermesa Kulinarnego 2015 w kategorii Osobowość Gastronomii
Dostać Hermesa? Nigdy o to siebie nie podejrzewałem, i to nie dlatego, że nie umiem czy nie potrafię, ale zawsze mi się wydawało, że są lepsi. To moja pierwsza tak wysoka nagroda i za szczyt. Za co dzięki, dzięki, dzięki.
GIANCARLO RUSSO
szef kuchni, ambasador kuchni włoskiej w Polsce
laureat Hermesa Kulinarnego 2016 w kategorii osobowość gastronomii
Dumny jestem, że zostałem wyróżniony tak prestiżową nagrodą. Zostałem doceniony za wkład, który wniosłem w krzewienie kultury włoskiej w polskiej gastronomii. To nagroda, której nie można kupić, trzeba na nią zapracować. Z roku na rok wzrasta jej prestiż i znaczenie w środowisku gastronomicznym. Hermes Kulinarny świadczy także o zasługach czy wyjątkowości danej osoby, która go otrzymuje. Moja statuetka zajmuje honorowe miejsce wśród innych ważnych nagród, które świadczą o moich dokonaniach i mojej kulinarnej karierze zawodowej.
WIESŁAW BOBER
szef kuchni
Wzorcownia by W. Bober w Fabryce Wełny
laureat Hermesa Kulinarnego 2017 w kategorii restauracja hotelowa
Jest to olbrzymie wyróżnienie, jedno z najbardziej prestiżowych w kraju. Dla mnie to po prostu jak Oscar dla aktora. Jest dowodem uznania dla mojego smaku i jednocześnie mobilizacją do dalszej pracy.
KRZYSZTOF SZULBORSKI
prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich
laureat Hermesa Kulinarnego 2013 w kategorii osobowość gastronomii
Zdobycie tego wyróżnienia było dla mnie, i nadal jest, ogromnym zaszczytem. Uważam, że przyznana mnie nagroda jest przede wszystkim wyrazem uznania dla całego Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, za całokształt działalności, jaką jego członkowie i zarząd podejmują każdego dnia. Prestiż Hermesa Kulinarnego rośnie z roku na rok i jestem dumny, że mogę być częścią tej cudownej historii.
WOJCIECH HARAPKIEWICZ
szef kuchni
restauracja Boreczna w Michałkowej
laureat Hermesa Kulinarnego 2016 w kategorii restauracja z tradycją
Hermes to bardzo znacząca nagrodą w mojej karierze, ponieważ sprawia, że czuję się doceniony za prawie 20 lat pracy i mój wkład w rozwój polskiej gastronomii. Hermes to nie tylko statuetka, którą dostaje się za kilka dobrych dań. To prestiżowa nagroda, którą otrzymują Ci, którzy wyróżniają się na kulinarnej scenie nie tylko gotowaniem, ale również podtrzymywaniem tradycji czy przekazywaniem wiedzy młodym kucharzom lub uczniom szkół gastronomicznych. Jestem dumny, że Hermes Kulinarny znajduje się na mojej półce pośród innych nagród.
EWA MALIKA SZYC-JUCHNOWICZ
właścicielka i szef kuchni
Malika w Gdyni
laureatka statuetki Hermesa Kulinarnego 2017 w kategorii osobowość gastronomii
Jest to szczególna nagroda, dla mnie tym bardziej istotne, że znalazłam się jako pierwsza kobieta wśród znamienitego grona szefów kuchni, którzy wcześniej zostali uhonorowani Hermesem Kulinarnym. Kategoria ta jest wyjątkowym wyróżnieniem podkreślającym szczególne zasługi zawodowe, dlatego budzi we mnie ogromną dumę fakt, że moja praca i zaangażowanie zawodowe zostało docenione i zauważone.