Arco ma ambicję stać się jedną z najlepszych restauracji w Europie. Aby osiągnąć ten cel Paco Pérez skompletował zespół 25 kucharzy z całego świata, wśród których są również zdobywcy najbardziej prestiżowych nagród – gwiazd przewodnika Michelin. Nic więc dziwnego, że inwestorzy pokładają w Arco ogromne nadzieje:
Dziś jest dla nas szczególny dzień, bo możemy od tego dnia przyjąć Państwa w restauracji, która otwiera się na gości po wielu miesiącach wytężonej pracy całego zespołu. Warto tutaj wspomnieć, że grupa ekspertów Arco to naprawdę wybitne osoby ze świata gastronomii. Żartujemy czasem, że zespół Arco, to drużyna gwiazd, podobnie jak FC Barcelona w świecie futbolu, z tą różnicą, że w Gdańsku. Tworzymy nową destynację gastronomiczną w regionie Południowego Bałtyku, którą docenią nie tylko goście Pomorza i Polski, ale również z całego regionu Europy Środkowej, Wschodniej oraz Skandynawii – mówi Rafał Marcyniuk, członek zarządu spółki Olivia Star Top.
Koncepty gastronomiczne prowadzone przez mistrza dotychczas zdobyły 5 gwiazdek Michelin. Najwięcej – dwie, jego rodzinna restauracja Miramar w hiszpańskiej miejscowości Llança. Ostatni otworzył rok temu w Manchesterze w partnerstwie z trenerem piłkarskim Pepem Guardiolą. Teraz ambicją Paco Péreza jest stworzenie restauracji, która skieruje uwagę miłośników sztuki kulinarnej na Gdańsk i całe Pomorze, gdzie mistrz będzie mógł dzielić się z gośćmi swoją filozofią:
– Móc dzielić szczęśliwe chwile z ludźmi, których wcześniej się nie znało, w miejscach, które dopiero się poznaje jest rzeczą piękną. Odkrywanie nowych miejsc poprzez gastronomię to również wyjątkowy przywilej. Kuchnia niesie ze sobą wiele dobra, i nią warto się dzielić. Wiele rzeczy układa się lepiej, kiedy spędzamy czas przy wspólnym stole. Chcieliśmy przede wszystkim wnieść coś od siebie w to miejsce, ale również skorzystać z nowych doświadczeń, których doznaliśmy tutaj, w mieście tak pięknym jak Gdańsk. Mam nadzieję, że sprostamy wszystkim oczekiwaniom. Choć jestem pewny, że z tymi osobami, które nas otaczają wszystko się to uda. – mówi Paco Pérez.
Restauracja przygotowywana była ponad dwa lata. Głównym powodem wyboru Gdańska była wyjątkowa historia miasta wolności i unikalny widok z przeszklonej przestrzeni, rozpościerający się z 33 piętra budynku Olivia Star. Niemniej ważnym bodźcem było również bogactwo oferty lokalnych dostawców, od których Paco Pérez będzie pozyskiwał produkty do swojej kuchni. Arco by Paco Pérez oferuje kuchnię śródziemnomorską, jednak z licznymi akcentami lokalnymi. Zespół Arco poświęcił wiele pracy na przygotowanie unikalnej oferty gastronomicznej. Miłośników deserów z pewnością zachwyci fakt, że w restauracji wydzielona została specjalna sekcja patisserie, prowadzona przez Rais Esteve, ekspertkę, która w swoim dorobku ma pracę w restauracjach wyróżnionych trzema gwiazdkami Michelin.
– Liczymy, że otwarcie restauracji przyczyni się do znacznej promocji Gdańska i Pomorza w środowisku miłośników kuchni. Goście Arco będą mogli znaleźć to, co kuchnia wynalazła najlepszego. – mówi Krzysztof Dembek, członek zarządu spółki Olivia Star Top. A Rafał Marcyniuk dodaje: Ten projekt może spowodować, że, zgodnie z wszystkimi analizami trendów publikowanych przez Światową Organizację Turystyczną, ruch turystyczny do naszego miasta i regionu będzie rósł rok do roku o 20% właśnie dzięki tej destynacji. Gdańsk, Pomorze, Polska zasługują na projekt, który wygeneruje dwa, trzy dni dłuższego pobytu miłośników kulinariów i ludzi biznesu właśnie w tym mieście.
Wystrój restauracji jest utrzymany w duchu niezobowiązującej elegancji i nawiązuje do słonecznej atmosfery śródziemnomorskiej w swoim najlepszym wydaniu. Znajdują się tu naturalne materiały: kamień, drewno, a dominującą paletą kolorów są barwy ziemi z akcentami hiszpańskimi i jej typowymi elementami architektury. Autorami projektu są architekci z hiszpańskiej pracowni Tarruella Trenchs, którzy specjalizują cię w projektowaniu restauracji i hoteli na całym świecie.
Warto zaznaczyć, że inwestorzy, zdając sobie sprawę z ogromnego potencjału Gdańska, postanowili przygotować nie tylko restaurację Arco. Na 33 piętrze przygotowane zostały jeszcze dwa projekty: bodegę, mogącą się poszczycić największą kolekcją win w Polsce, składającą się z 800 etykiet wina oraz drugi projekt gastronomiczny o nazwie Treinta e Tres, której oferta skierowana jest do szerszego grona odbiorców:
– Grzechem byłoby, gdybyśmy wykorzystali potencjał, wiedzę i umiejętności Paco Péreza do tylko jednej restauracji. Przygotowaliśmy dla naszych gości również Treinta e Tres, która jest restauracją bardziej casualową, dostępną dla szerokiej grupy odbiorców. Zdajemy sobie sprawę, że potencjał zespołu Paco Péreza i miasta Gdańska jest dużo większy niż trzydzieści krzeseł, które możemy udostępnić gościom Arco. Treinta e Tres to koncept, który na co dzień oferuje wysoki poziom, jednak w mniej formalnej atmosferze. – mówi Krzysztof Dembek.