24 czerwca w sopockiej restauracji White Marlin odbyła się pierwsza z cyklu kolacja – Bocuse d’Or Poland on Tour. To najnowszy projekt Akademii Bocuse d’Or Poland skierowany do szerokiej publiczności, gości, którzy cenią markę Bocuse d’Or, szefów kuchni, wyjątkowe miejsca i ciekawe połączenia smaków.
Tego wieczoru Tomasz Purol wystąpił w roli gospodarza. 5 daniowe menu przygotował wraz z Jakubem Kasprzakiem i Tomaszem Grabskim.
Na talerzach gościł m.in. łosoś zarówno wędzony jak i pieczony, żabnica, kalarepa, szparagi oraz sarna z foie gras, która była popisowym daniem polskiego kandydata Jakuba Kasprzaka podczas ostatniego europejskiego finału Bocuse d’Or w Budapeszcie 2022. Szef Tomasz Grabski zaskoczył gości swoimi nieszablonowymi, autorskimi kreacjami zaś Tomasz Purol zaprezentował łososia w nieoczywisty sposób.
Cieszę się, że udało nam się zorganizować pierwszą kolację w tak wyjątkowym miejscu, jakim jest restauracja White Marlin. Na pierwszy ogień poszedł Jakub Kasprzak, dwukrotny zwycięzca krajowej selekcji oraz jego trenerzy Tomasz Purol i Tomasz Grabski, którzy bezsprzecznie wspierali Jakuba w jego drodze do europejskich finałów. Tu również panowie pokazali swój kunszt i bujną wyobraźnię kulinarną – powiedział Jacek Krawczyk, prezes Zarządu Bocuse d’Or Poland. Przed nami kolejne miejsca i szefowie skupieni wokół Akademii Bocuse d’Or Poland. Jestem przekonany, że każda następna kolacja będzie nietuzinkowa i zaskakująca pod wieloma względami. Już dzisiaj zapraszam na kolejne odsłony Bocuse d’Or on Tour.
Kolejne kolacje Bocuse d’Or on Tour:
16.09 Restauracja Biała Róża w Krakowie,
17.09 Restauracja Patio w Rzeszowie.
Organizator: Akademia Bocuse d’Or Poland
Fot.White Marlin