Do wnętrza Concordia Taste – restauracji funkcjonującej w Concordia Design – centrum kreatywności, designu i biznesu w Poznaniu wprowadzono FoodLab by Studio Rygalik -pierwszą w Polsce, mobilną stację kulinarną zaprojektowaną specjalnie na potrzeby restauracji. Dzięki połączeniu świadomego projektowania wyczulonego na nowe potrzeby konsumentów i ich stylu życia z zaawansowanymi technologicznie urządzeniami Siemens powstał projekt zaskakujący i umożliwiający kucharzom stały kontakt z gośćmi restauracji. To rewolucja w myśleniu o tworzeniu i funkcjonowaniu restauracji oraz miejsca chilloutowego w sercu miasta.
Kuchnia w ruchu
FoodLab by Studio Rygalik mobilna stacja kulinarna została zaprojektowana, aby restauracja Concordia Taste nabrała jeszcze więcej życia, naturalności i domowego charakteru. Wprowadzenie stacji do przestrzeni restauracji ma umożliwić przełamanie dystansu pomiędzy gośćmi, a kucharzami i sprawić, aby mogli ze sobą rozmawiać. FoodLab to laboratorium smaków będące połączeniem kuchni, baru, stołu, spiżarni i stanowiska do warsztatów kulinarnych. Wyspa została w pełni wyposażona w zaawansowane technologicznie urządzenia marki Siemens, a inspiracją do jej tworzenia był dynamiczny i otwarty charakter restauracji, na potrzeby której została zaprojektowana. Do współpracy przy tworzeniu nowej wizji restauracji zaproszono Tomka i Gosię Rygalik, prowadzących jedną z czołowych pracowni projektowych w Polsce – Studio Rygalik. Studio, które łączy kluczowe dla restauracji kompetencje: projektowanie mebli i projektowanie kulinariów ze świeżym, nowatorskim podejściem.
– Zmienność Concordia Taste była największym wyzwaniem tego projektu – podkreśla Gosia Rygalik, projektantka – ale to właśnie dzięki złożonym wytycznym udało się stworzyć system funkcjonalny i ekscytujący zarazem. Jesteśmy pewni, że w trakcie używania FoodLab będzie zaskakiwać i ciągle odkrywać przed nami swoje nowe możliwości.
FoodLab to system mobilnych modułów pozwalających na dowolną aranżację, a w zależności od potrzeb, pory dnia czy konkretnego wydarzenia, można dostosować wielkość oraz funkcję przestrzeni, którą tworzą. Dzięki współpracy z marką Siemens, mobilna kuchnia będzie wyposażona w zaawansowane technologicznie i jednocześnie energooszczędne urządzenia z oferty studioLine, w której znajduje się pełna gama urządzeń niezbędnych w kuchni XXI w. Linię wyróżnia szereg detali zarezerwowanych wyłącznie dla niej. Sprzęt gospodarstwa domowego wykończony pięknymi uchwytami z masywnej stali szlachetnej jest elegancki, ekskluzywny i wyjątkowy. W kuchni Concordia Taste znajdą się też typowo „domowe” sprzęty – toster, mikser, blender, czy wyciskarka do owoców.
Gotujemy na żywo!
Od teraz w Concordia Design będzie się gotować „na żywo” na oczach wszystkich gości, wspólnie rozmawiając i wymieniając się doświadczeniami. Mobilna stacja kulinarna będzie w restauracji obecna codziennie, dzięki niej wszyscy goście będą mogli bardziej spersonalizować potrawy, które zamówili. FoodLab ma również potencjał warsztatowy – dzięki modułowości i mobilności każde warsztaty kulinarne będą o wiele ciekawsze i bardziej przystępne.
– Zdecydowałam si na takie rozwiązanie, ponieważ brakowało mi obecności kucharza w restauracji – mówi Ewa Voelkel Krokowicz, właścicielka Concordia Taste. – Tomek Trąbski, który jest u nas szefem kuchni, potrafi bardzo ciekawie opowiadać o jedzeniu i gotowaniu, wiele podróżował, ma w głowie mnóstwo inspiracji i bardzo żałowałam, że nasi goście nie mogą go posłuchać i dzięki temu lepiej zrozumieć, dlaczego niektóre dania wyglądają tak, a nie inaczej. Kontakt z gośćmi i ich opiniami jest też potrzebny wszystkim naszym kucharzom – po to, aby mogli się rozwijać i dostosowywać menu do ich oczekiwań – dodaje.
– Siemens to marka wyróżniająca się doskonałością, innowacyjnością i niepowtarzalnym wzornictwem. Nie tylko jednoznacznie kojarzy się ze znakomitymi osiągnięciami technologicznymi, ale także z takimi cechami jak: kreatywność, perfekcja i precyzja. Są to wartości, które kształtują markę od ponad 160-ciu lat i to właśnie na nich oparte jest zaufanie klientów do sprzętu gospodarstwa domowego tej marki. Dzięki nowoczesnej technologii AGD marki Siemens należy do najbardziej energooszczędnych w branży na świecie – mówi Anna Drozdowska Head of Brand Communication.
– Połączenie potencjałów trzech partnerów – inspirującego miejsca, jakim jest Concordia Design z eksperymentalnym projektowaniem spod znaku Studio Rygalik w zderzeniu z innowacyjnością i otwartością marki Siemens – pozwoliło na stworzenie zupełnie wyjątkowego projektu, jakim jest FoodLab – mówi współautorka projektu Gosia Rygalik (Studio Rygalik).
Takie nowe spojrzenie na funkcjonowanie restauracji jest ukłonem w stronę tradycji wspólnego przygotowywania i jedzenia posiłków. Odświeżenie tego zwyczaju jest możliwe właśnie dzięki zastosowaniu najnowszych technologi wprowadzonych przez Siemens i Studio Rygalik do FoodLab. Umożliwia to wspólne przeżywanie tworzenia i spożywania posiłków nawet w najbardziej niespotykanych warunkach – np. na samym środku restauracji. Moduły kuchni zostały skonstruowane niczym skrzynie transportowe, zbudowane z różnej szerokości desek i osadzone na przemysłowych kołach – prostota, przyziemna konstrukcja, nieregularna kompozycja oraz naturalne drewno na zasadzie kontrastu podkreślają współczesność i elegancję wzornictwa produktów z serii studioLine marki Siemens, jednocześnie wnosząc ciepło do wnętrza Concordia Taste.
– Odznaczająca się innowacyjnością i pięknym wzornictwem seria urządzeń do zabudowy studioLine, powstała z myślą o koneserach i pasjonatach technologii. Siemens studioLine to sprzęt AGD spełniający oczekiwania najbardziej wymagających miłośników sztuki kulinarnej – mówi Anna Drozdowska, Head of Brand Communication.
Wnętrze restauracji Concordia Taste zmienia się wraz z każdą zmianą menu. Oprócz obecności FoodLab by Studio Rygalik, mobilnej stacji kulinarnej we wnętrzu Concordia Taste pojawią się też inne nowości. Na przeciwko baru staną meble z rodziny K2 Paged Collection projektu Tomka Rygalika. Niebanalnie tapicerowane fotele, krzesła, pufy i hokery oraz okrągłe drewniane stoliki stworzą kolorowe, chilloutowe wyspy, a miejsce stanie się alternatywą dla tych, których nie pociąga atmosfera zatłoczonych, głośnych pubów.
– Do Concordia Taste wybraliśmy zupełnie nową rodzinę mebli K2 z premierowej odsłony Paged Collection, która po raz pierwszy została zaprezentowana na tegorocznych targach w Mediolanie, gdzie została świetnie przyjęta. – mówi Tomek Rygalik – Concordia Taste będzie jednym z pierwszych miejsc na świecie, gdzie na stałe pojawi się rodzina K2, i to w pełnym wydaniu. Charakterystyczna linia mebli będzie stanowiła mocny akcent w przestrzeni, ale przede wszystkim pojawienie się K2 pozwoli na spędzanie czasu w mniej formalnej atmosferze i w pełnym komforcie.
Dzięki wyposażeniu marki Paged i nowym, kolorowym obiciom kanap – zrobi się jaśniej i przytulniej. Restauracja przystosowuje się do potrzeb swoich gości i aktualnie dostępnych produktów, z których powstaje autorskie menu na dany sezon. To już kolejna odsłona Concordia Taste, tym razem „zaplecze” restauracji wychodzi na zewnątrz, chce poznać swoich gości i podzielić się z nimi własnymi doświadczeniami.