W jakim kierunku powinno pójść szkolnictwo zawodowe w gastronomii? Jak powinno zmienić się nauczanie w szkołach zawodowych, aby placówki te odpowiadały na zapotrzebowanie rynku pracy? Na te i szereg innych pytań będzie można uzyskać odpowiedź podczas konferencji pt. “Praktyczna gastronomia w nowoczesnej szkole zawodowej“, organizowanej 14 czerwca br. przez Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie. Celem spotkania o charakterze panelowo-dyskusyjnym jest próba wypracowania modelu nauczania gastronomicznych przedmiotów zawodowych przez przedstawicieli najlepszych małopolskich restauracji wraz z dydaktykami na co dzień kształtującymi umiejętności i wiedzę przyszłych adeptów sztuki kulinarnej. Wśród prelegentów znajdą się wybitni kucharze i hotelarze, reprezentujący środowisko pracodawców, dydaktycy, metodycy i przedstawiciele nauki. Ponadto pracownicy instytucji, odpowiadający za wdrażanie projektów i programów rozwojowych szkolnictwa zawodowego, przekażą informacje nt. możliwości wsparcia gastronomicznych szkół zawodowych.
Wszystkie informacje dotyczące konferencji można odnaleźć na stronie internetowej www.zsgnr2-krakow.pl.
PROGRAM KONFERENCJI PRAKTYCZNA GASTRONOMIA W NOWOCZESNEJ SZKOLE ZAWODOWEJ
Kraków 14 czerwca 2010 r. godz. 9.50 – 14.30; Hotel Park Inn Kraków, ul. Monte Cassino 2
09:50 – 10:10 Rejestracja Uczestników
10:10 – 10.20 OFICJALNE OTWARCIE KONFERENCJI
Henryk Hołysz, Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie
Elżbieta Lęcznarowicz, Z-ca Prezydenta Miasta Krakowa
10:20 – 12:00 Częśd I: Umiejętności zawodowe kluczem do sukcesu w gastronomii Oferta gastronomicznych szkół w konfrontacji z oczekiwaniami pracodawców
Władysława Maria Francuz Dyrektor, adiunkt CPiP Politechniki Krakowskiej
Maria Krysakowska Starszy Wizytator, Małopolskie Kuratorium Oświaty
Katarzyna Tulkis Koordynator, Zespół Projektów Staży Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji Narodowa Agencja Programu “Uczenie się przez całe życie” Program Leonardo da Vinci
Arkadiusz Ślusarenko Szef Kuchni Hotelu Park Inn
Zbigniew Kurleto Klub Szefów Kuchni
Maria Bobek Z-ca Kierownika Warsztatu Szkolnego Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie
12:00 – 12:20 Przerwa / projekcja filmu „Czasy na Eurasy”
12:20 – 14:30 Częśd II: Działania wspierające gastronomiczne szkolnictwo zawodowe w Małopolsce
Plany Rozwoju Szkolnictwa Zawodowego w Małopolsce
Dariusz Styrna, Dyrektor Biura Kształcenia Zawodowego Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego
Możliwości wsparcia szkolnictwa zawodowego w Małopolsce
Katarzyna Antończak Wojewódzki Urząd Pracy w Krakowie
Możliwości z jakich mogą skorzystad placówki kształcenia zawodowego
Katarzyna Tulkis , Koordynator, Zespół Projektów Staży Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji Narodowa Agencja Programu “Uczenie się przez całe życie” Program Leonardo da Vinci
Prezentacja projektów wspierających młodzież w nowoczesnej szkole gastronomicznej
Henryk Hołysz, Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie
14.30 Zakończenie