Praktyczna gastronomia w nowoczesnej szkole

Newsy

Praktyczna gastronomia w nowoczesnej szkole

09 czerwca 2010

W jakim kierunku powinno pójść szkolnictwo zawodowe w gastronomii? Jak powinno zmienić się nauczanie w szkołach zawodowych, aby placówki te odpowiadały na zapotrzebowanie rynku pracy? Na te i szereg innych pytań będzie można uzyskać odpowiedź podczas konferencji pt. “Praktyczna gastronomia w nowoczesnej szkole zawodowej“, organizowanej 14 czerwca br. przez Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie. Celem spotkania o charakterze panelowo-dyskusyjnym jest próba wypracowania modelu nauczania gastronomicznych przedmiotów zawodowych przez przedstawicieli najlepszych małopolskich restauracji wraz z dydaktykami na co dzień kształtującymi umiejętności i wiedzę przyszłych adeptów sztuki kulinarnej. Wśród prelegentów znajdą się wybitni kucharze i hotelarze, reprezentujący środowisko pracodawców, dydaktycy, metodycy i przedstawiciele nauki. Ponadto pracownicy instytucji, odpowiadający za wdrażanie projektów i programów rozwojowych szkolnictwa zawodowego, przekażą informacje nt. możliwości wsparcia gastronomicznych szkół zawodowych.
Wszystkie informacje dotyczące konferencji można odnaleźć na stronie internetowej www.zsgnr2-krakow.pl.

PROGRAM KONFERENCJI PRAKTYCZNA GASTRONOMIA W NOWOCZESNEJ SZKOLE ZAWODOWEJ

Kraków 14 czerwca 2010 r. godz. 9.50 – 14.30; Hotel Park Inn Kraków, ul. Monte Cassino 2

09:50 – 10:10 Rejestracja Uczestników
10:10 – 10.20 OFICJALNE OTWARCIE KONFERENCJI

            Henryk Hołysz, Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie
            Elżbieta Lęcznarowicz, Z-ca Prezydenta Miasta Krakowa
10:20 – 12:00 Częśd I: Umiejętności zawodowe kluczem do sukcesu w gastronomii Oferta gastronomicznych szkół w konfrontacji z oczekiwaniami pracodawców

Władysława Maria Francuz Dyrektor, adiunkt CPiP Politechniki Krakowskiej

Maria Krysakowska Starszy Wizytator, Małopolskie Kuratorium Oświaty

Katarzyna Tulkis Koordynator, Zespół Projektów Staży Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji Narodowa Agencja Programu “Uczenie się przez całe życie” Program Leonardo da Vinci

Arkadiusz Ślusarenko Szef Kuchni Hotelu Park Inn

Zbigniew Kurleto Klub Szefów Kuchni

Maria Bobek Z-ca Kierownika Warsztatu Szkolnego Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie

12:00 – 12:20 Przerwa / projekcja filmu „Czasy na Eurasy”

12:20 – 14:30 Częśd II: Działania wspierające gastronomiczne szkolnictwo zawodowe w Małopolsce

Plany Rozwoju Szkolnictwa Zawodowego w Małopolsce

Dariusz Styrna, Dyrektor Biura Kształcenia Zawodowego Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego

Możliwości wsparcia szkolnictwa zawodowego w Małopolsce

Katarzyna Antończak Wojewódzki Urząd Pracy w Krakowie

Możliwości z jakich mogą skorzystad placówki kształcenia zawodowego

Katarzyna Tulkis , Koordynator, Zespół Projektów Staży Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji Narodowa Agencja Programu “Uczenie się przez całe życie” Program Leonardo da Vinci

Prezentacja projektów wspierających młodzież w nowoczesnej szkole gastronomicznej

Henryk Hołysz, Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie

14.30 Zakończenie