W czerwcu 2021 r. powstała Pracownia Smaku – miejsce zrzeszające kilkanaście podmiotów ekonomii społecznej, działających w obszarze gastronomii. To niezwykła inicjatywa. Choć pomysł sieciowania nie jest nowy – Pracownia Smaku jest miejscem wyjątkowym. Dlaczego?
Piotr Bassara: Pracownia Smaku, to sieć podmiotów ekonomii społecznej (PES) , czyli takich, które prowadzą działalność gospodarczą dla realizacji określonej misji. Dla takich podmiotów zysk jest tematem drugorzędnym, najważniejsza jest pomoc zatrudnionym w nich pracownikom, którzy często znajdują się w naprawdę trudnych życiowych sytuacjach. PES kładą również ogromny nacisk na wysoką jakość świadczonych usług.
W Pracowni Smaku zrzeszonych jest obecnie kilkanaście podmiotów ekonomii społecznej, w tym konsorcjum spółdzielcze. Nie znalazły się one w sieci przypadkowo, ponieważ dostanie się do sieci nie jest proste – trzeba spełnić szereg norm i zasad, a przede wszystkim oferować usługi na najwyższym poziomie. Dlatego też korzystanie z usług podmiotów zrzeszonych w sieci to 100% gwarancja zadowolenia klienta.
Pracownia Smaku świadczy usługi dla klientów indywidualnych, samorządów, hoteli, ale też restauratorów i szefów kuchni. Dlaczego warto współpracować z Pracownią Smaku?
Przedstawiciele samorządów, restauratorzy i szefowie kuchni, którzy zdecydują się na współpracę z Pracownią Smaku zyskają niezawodnego partnera biznesowego oraz dostęp do najlepszych produktów w konkurencyjnych cenach. Wyroby powstające w sieci mają swój unikatowy charakter – to w większości przypadków produkty handmade, oparte na domowych przepisach, tworzone z pasją. Warto pamiętać, że zakupy w sieci to też szansa na społeczne zaangażowanie firmy, bowiem współpracując z Pracownią Smaku po prostu pomagamy ludziom, którzy z ogromnym zaangażowaniem wykonują swoją pracę, a naprawdę potrzebują wsparcia. Czynimy dobro, a dobro to zawsze dobry interes!
Jakie produkty można nabyć w Pracowni Smaku?
W Pracowni Smaku powstają wyroby garmażeryjne i regionalne specjały przygotowywane według tradycyjnych receptur, na bazie najlepszych składników. W ofercie znajdziemy wiele rodzajów pierogów (np. ruskie, ze szpinakiem, z kapustą, mięsem, kapustą i grzybami, serem, z borówkami, truskawkami, wiśniami), krokiety, naleśniki, szeroką gamę ciast i ciasteczek. Warto też zgłaszać indywidualne zapotrzebowanie, ponieważ oferta może być dostosowywana do potrzeb klientów.
A czy Pan osobiście będzie korzystał z oferty sieci? I jak zachęciłby Pan innych restauratorów do współpracy z Pracownią Smaku?
Oczywiście, że chętnie będę korzystał z oferty Pracowni Smaku. My restauratorzy bardzo często borykamy się z brakami kadrowymi, a wiadomo, że zrobienie pierogów, naleśników, czy krokietów to bardzo pracochłonne zadanie. Zdecydowanie bardziej opłaca się zamówić te produkty na zewnętrz.
A jeśli mamy korzystać z usług dostawców, to dlaczego nie zrobić przy tym czegoś dobrego? Zyskamy produkty świetnej jakości, a do tego wesprzemy podmioty ekonomii społecznej , które naprawdę chcą się rozwijać i potrzebują naszego wsparcia, a przede wszystkim naszych zleceń.
Wszystko jasne, zatem gdzie i jak można złożyć zamówienie?
Najlepiej wysłać zapytanie na adres: kontakt@pracowniasmaku.biz lub zadzwonić pod numer 517-085-429. Dalej już każdy z klientów będzie obsłużony indywidualnie. Gorąco zachęcam do korzystania z usług Pracowni Smaku.
Pracownia Smaku: www.facebook.com/Pracownia-Smaku-104781345234335
Piotr Bassara – od 2010 r. jest współwłaścicielem i szefem w restauracji Steak House w Dębicy. Ukończył Catering and Gourmet Cooking, Penn Foster College w USA. Mistrz w zawodzie kucharza. Szkoleniowiec i były szef kuchni w wielu prestiżowych restauracjach w Polsce i za granicą.
Materiał sponsorowany