Tegoroczna edycja targów Polagra Gastro ponownie stała się areną prezentacji oferty liderów działających na rynku gastronomicznym. Zwiedzający restauratorzy i kucharze mogli zapoznać się z nowymi rozwiązaniami sprzętowymi dla profesjonalnych kuchni oraz z wyposażeniem sal restauracyjnych.
Najlepsze rozwiązania dla gastronomii
W tym roku w gronie laureatów Złotego Medalu MTP pojawiły się aż dwa produkty z ekspozycji Polagra Gastro. Wyróżnienie otrzymały firmy: Komat Mieczysław Kozłowski oraz Rational sp. z o.o. O tym, że wyróżnienie to ma duże znaczenie marketingowe świadczy fakt, że jeden z laureatów już drugiego dnia trwania targów mógł pochwalić się sukcesem sprzedażowym związanym z nagrodzonym produktem.
Kulinarne prezentacje wstępem do rozmów o współpracy
Nieodzownym elementem ekspozycji były pokazy kulinarne i degustacje, które miały zaprezentować nie tylko sposób działania nowoczesnych urządzeń, ale także efekt finalny w postaci potraw przygotowanych z ich wykorzystaniem. Zwiedzający tłumnie gromadzili się na warsztatach dotyczących sous-vide prowadzonych przez kucharzy współpracujących z HENDI Polska oraz przy stoisku Forno Italia, gdzie można było podziwiać prace włoskich specjalistów od pizzy i imponujące piece do jej wypieku. Szerokie audytorium miały też kulinarne popisy Krystiana Zalejskiego w strefie kulinarnej SELGROS, która przyciągała nie tylko aromatem, ale również wyjątkowo barwną ekspozycją rodzimych i egzotycznych owoców oraz warzyw.
Kawa na ławę, czyli kawiarniany biznes w eksperckim wydaniu
Nie zabrakło również ciekawej oferty dla baristów i managerów kawiarni – w strefie kawowej zaprezentowano bogaty wachlarz akcesoriów do parzenia kawy i herbaty renomowanych marek. Kluczowym jej punktem była jednak scena, na której Mistrz Polski Latte Art Marcin Michalik oraz inni utalentowani bariści zaprezentowali swój kunszt w przygotowywaniu dobrej kawy, a także podzielili się cennymi radami wskazując na co należy zwrócić uwagę prowadząc kawiarnię, jakie aspekty jej prowadzenia wymagają szczególnej uwagi i jak przekuć je w sukces.
Nowoczesne aranżacje przynoszące efekty handlowe
Ciekawym wydarzeniem tegorocznej edycji targów Polagra Gastro było również spotkanie z Dariuszem Gocławskim, szefem pracowni architektonicznej tworzącej projekty m. in. wnętrz komercyjnych i sieci gastronomicznych. Prezentacja nowych trendów w aranżacji restauracji i pomysłów w zakresie budowania dodatkowych funkcjonalności stanowiących nie tylko atrakcję dla klientów, ale również ośrodek generowania przychodu, wzbudziła duże zainteresowanie i dostarczyła wielu inspiracji uczestnikom wykładu.
Kuchnia w mistrzowskim wydaniu
Miejscem, które przyciągnęło liczne grono zwiedzających podczas targów Polagra Gastro była z pewnością scena Kulinarnego Pucharu Polski. Zwycięzcami XIV edycji tego najbardziej prestiżowego konkursu w polskiej gastronomii zostali Przemysław Gryz i Łukasz Ziętek. Wstęp do półfinału wywalczyli już w zeszłym roku podczas XI Kujawsko-Pomorskich Potyczek Kulinarnych. Przygotowując półfinałową przystawkę z przegrzebek oraz deser weszli do finału Kulinarnego Pucharu Polski, by w nim z fantazją i w oparciu o profesjonalne techniki gotowania połączyć polędwiczki cielęce ze świeżym jarmużem oraz borówkami. Ta kompozycja urzekła międzynarodowe Jury konkursu, w którym wraz z Przewodniczącym Zenonem Hołubowski zasiedli Paraschos Anxiotis, Daniel Ayton, Harald Fraget, Jonas Larsson, Milan Sahanek oraz Miroslav Kubec, Dyrektor WACS na Europę Centralną.
Zawodnikom Kulinarnego Pucharu Polski kibicowali przyjaciele, eksperci ze świata gastronomii oraz przedstawiciele firm współpracujących przy realizacji konkursu, w tym między innymi sponsorów – Unilever Food Solution oraz Nordzucker.
Invest Hotel – pakiet rozwiązań zapewniający komfort gości hotelowych
Meble, materace, tekstylia, oświetlenie, armatura łazienkowa, wanny SPA, ubiór dla personelu hotelowego, elementy dekoracji oraz zastawa stołowa – to wszystko można było zobaczyć podczas tegorocznych targów Invest Hotel. Przedsiębiorcy z branży hotelarskiej zaprezentowali swoje produkty i usługi w nowoczesnym pawilonie wystawowym 8A. Oferta wystawców była różnorodna, ale też skrupulatnie dobrana do potrzeb branży, dzięki czemu wzbudziła zainteresowanie profesjonalistów – hotelarzy, inwestorów, architektów i projektantów wnętrz, a także przedstawicieli sanatoriów, uzdrowisk, obiektów spa i wellenes oraz mniejszych ośrodków wypoczynkowych.
Program merytoryczny doceniony przez branżę
Z myślą o profesjonalnych zwiedzających targi Invest Hotel przygotowano szereg interesujących seminariów oraz prelekcji. Ogromnym zainteresowaniem cieszyła się „ Hotel Marketing Conference”. Frekwencja dopisała również podczas „Hotel Design Meeting Ogólnopolskiej Konferencji Projektowania, Wzornictwa i Trendów w Hotelarstwie”. Wśród prelegentów prowadzących wskazane konferencje pojawili się m.in. Tim Mutton, Grzegorz Dżus, Zenon Błądek, Luiza Jodłowska, Rafał Maliński, Stefan Trienen, Krzysztof Kowalczykiewicz czy Waldemar Antonowicz. Goście targowi chętnie wzięli udział także w seminariach poprowadzonych przez Krzysztofa Gąbińskiego i Piotra Tabora – „Revenue management” oraz „Zarządzanie personelem w hotelu” oraz w konferencjach na temat innowacji w hotelarstwie i aktualnej sytuacji branży.
Więcej informacji na temat zakończonych targów POLAGRA FOOD, POLAGRA GASTRO oraz INVEST-HOTEL znajdą Państwo na stronach: www.polagra-food.pl, www.polagragastro.pl oraz www.investhotel.pl