Poznański Klub Biesiadników – Wiosna nasza

Wydarzenia

Poznański Klub Biesiadników – Wiosna nasza

20 marca 2017

Wiosna nasza to już piąte wydarzenie organizowane przez Poznański Klub Biesiadników. Biorą w niej udział restauracje, które cenią sobie kuchnię polską i wielkopolską oraz chcą zrobić coś wspólnie dla siebie i zadowolić podniebienia swoich gości. Wydarzenie odbywać się będzie od 21 do 26 marca.

– – Kiedyś przednówek był dla ludzi trudnym okresem: kończyły się zapasy warzyw okopowych, w polu nic nie rosło – dzisiaj mamy klimatyzowane świetne przechowalnie, mroźnie, ogrzewane szklarnie i efekt globalizacji – importowane warzywa i owoce z całego świata. Ale i tak tęsknimy za pachnącym koprem, przybrudzoną ziemią pierwszą rzodkiewką i kwaśnym listkiem szczawiu.  Po prostu tęsknimy za wiosną – mówi Ewa Michalska z restauracji Toga, członek kapituły Poznańskiego Klubu Biesiadników.

– Zapraszamy restauracje, które chcą się dołączyć do naszego wydarzenia, by skontaktowały się z nami na profilu Poznańskiego Klubu Biesiadników. Warunek jest jeden – muszą być to dania kuchni wielkopolskiej lub polskiej i wiążące się z tematem naszego wydarzenia – mówi Juliusz Podolski, członek kapituły Poznańskiego Klubu Biesiadników. – Co ważne, udział nie wiąże się z żadnymi kosztami dla restauracji. Mamy już za sobą imprezy: Dzień Chruścików, Dzień Twarogu, Kuchnia łączy pokolenia oraz Poznańskie Ostatki.

– Nasze motto to: W gastronomii nie ma konkurencji są tylko inne lokale i dlatego działamy wspólnie. Bo razem można więcej – mówi Hieronim Jurga, właściciel ABC Kuchni, członek kapituły Poznańskiego Klubu Biesiadników.

NASZE MENU

Restauracja 3kolory

Żur na zakwasie gryczanym z białą kiełbasą wielkopolską, wędzonym żeberkiem i podgrzybkiem;

Wołowy zraz wielkopolski z kaszą gryczaną z grzybami i buraczki zasmażane

Restauracja A nóż widelec

Sandacz z kasza jęczmienna, pieczony kalafior, puree z wędzonego selera, sos z palonego masła z kaparami i natka

Mazurek wielkanocny z kajmakiem, lody śliwka ajerkoniak, konfitura z porzeczki

Restauracja Firlejka

Zestaw wiosenny

Gravlax – Łosoś / jabłko / limonka / chips razowy / rzodkiewka / kwaśna śmietana

Pęczotto – Indyk / orzechy włoskie / gruszka / lazur / szpinak

Sernik malinowy – Plaster miodu / granola pistacjowa / biała czekolada

Cena 66 zł – konieczna rezerwacja stolika

Koronka

Bigos w cieście francuskim z parmezanem.

Śledzie z białą rzepą marynowaną, pieczywo

Schabowy przełożony szynką parmeńską, zasmażaną kapustą, kremowym puree ziemniaczanym, sosem własnym oraz ćwikłą

Kuchnia & Strych w  Obornikach

 Jajko z wędzonym boczkiem, chrzanowym puree ziemniaczanym, kremem ze szczypiorku i sosem szczawiowym

La Calma w Lesznie

Sałatka z karmelizowaną watróbką i warzywami

Sałatka z komosą ryżową, papryką, jabłkiem w miodzie, grzanką z serem Emilgrana i boczkiem

Na Winklu

Pierogi z bobem

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Sałatka z kurczakiem

Sałatka z fetą

Sałatka z wędzonym łososiem

Pychotki

Krem z żółciutkiej kukurydzy

Sałata z smażonym filetem z kurczaka i owocami na ciepło

Toga

Talerz lodowej szklarniowej sałaty, ale w niej pierwsza gwiazdnica, czosnek niedźwiedzi, kwitnące już bratki.

Zupa: krem z ostatnich zapasów pasternaku z pierwszymi listkami czosnku niedźwiedziego, szarą renetą i nasionami konopi.

Danie: świeży dorsz z Ustki, podsmażone na maśle plastry szklarniowych pomidorów i mnóstwo bajecznie pachnącego kopru z Hiszpanii

Deser: Nasiona chia, jogurt i pyszne, aczkolwiek mrożone maliny i rokitnik

salon z ogrodem

Placki ziemniaczane, śmietana ze Strzałkowa, wędzone ryby

Szarlotta Bistro

Szagówki, sos szałwiowy, młode warzywa, palone masło