Maj i czerwiec to czas szparagowych żniw. Co roku coraz więcej restauracji tworzy sezonowe karty, w których królują te warzywa, które warto jeść, bo są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe.
– Nie wyobrażamy sobie, żeby Poznański Klub Biesiadników nie włączył się do tego szparagowego szaleństwa. Chcemy pokazać, dzięki rekomendowanym przez nas restauracjom, że szparagi to nie tylko te z wody z bułką zasmażaną na maśle czy słodko-kwaśny krem. Chcemy także uświadomić, że szparagi można jeść na surowo i są równie smaczne jak te gotowane – mówi Juliusz Podolski, członek kapituły Poznańskiego Klubu Biesiadników.
Wielkopolska słynęła z produkcji szparagów już przed I wojną światową. Były one stąd eksportowane głównie do Berlina. Podobnie jest dzisiaj. Największym odbiorcą tego warzywa są nadal Niemcy – szacuje się, że w Polsce pozostaje 30-40 procent zbiorów.
– Często się mówi, że jest to królewskie warzywo, jedno z najbardziej wartościowych, które można nabyć za plebejską cenę – mówi prof. Mikołaj Knaflewski z Uniwersytetu Przyrodniczego, który od ponad 45 lat prowadzi badania, które przyczyniają się do rozwoju produkcji szparagów.
Sporządza się z nich sałatki i zupy, służą jako dodatek do potraw mięsnych i rybnych. Spożywać można na surowo lub gotowane. Po ugotowaniu podaje się je z masłem, sosem holenderskim, beszamelem, vinegret z dodatkami, takimi jak natka pietruszki, bułka tarta, parmezan, posiekane jajka na twardo. Szparagi można także zapiekać w piecu lub grillu. I można by tak wymieniać tylko po co? Lepiej spróbować ich w jednej z polecanych przez nas restauracji.
Dumni jesteśmy z dania przygotowanego przez A nóż widelec, bowiem to absolutny hit:
– Kumpiak i chleb marcowy to już niedługo tylko będzie można oglądać w muzeum lub czytać o nim w książkach – mówi szef kuchni i właściciel Michał Kuter.
Grono naszych restauracji biorących w wydarzeniach naturalnie się zmienia. Tym razem dołącza do nas DELLO Ristornate w Rosnówku, gdzie szefem kuchni jest Roop Lal Balu, kucharz pochodzący z Indii, pracujący w Poznaniu ponad 12 lat. Wcześniej szefował w Piano Barze doprowadzając tę restaurację do żółtego przewodnika Gault&Millau Polska. Jego szparagowe kreacje zasługują na zainteresowanie, bo mocno wiążą się z śródziemnomorskimi smakami.
Menu wydarzenia jest tym razem dość płynne, bowiem trwa ono ponad sześć tygodni. Na bieżąco w profilu Poznańskiego Klubu Biesiadników oraz wydarzeniu Szparagi Złoto Wielkopolski na Facebooku będą pojawiać się informacje o nowych działaniach różnych restauracji. Szparagowe wydarzenie trafi także do Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu. Uczniowie w czasie jego trwania na swoich zajęciach będą dowiadywać się w jaki sposób szparagi mogą być wykorzystywane w kuchni.
– Przypominamy również o tym, że do naszego wydarzenia może dołączyć każdy i to w każdym momencie. Nie wiąże się to jak inne festiwale z opłatami. Opierają się wszystko na wzajemnym promowaniu. Restauracje weryfikowane są pod względem menu i jakości serwowanych dań – mówi Juliusz Podolski.
– Tradycyjnie zakończenie sezonu dla tych warzyw przypada na 24 czerwca, w dzień św. Jana i do tego momentu będzie trwać nasze wydarzenie, bo oprócz smaku, jest ważna dla naszego klubu tradycja – mówi Maciej Gładysz, członek kapituły klubu.
Nasze menu
3kolory Malta
Bruschetta – zielone szparagi / ricotta / cytryna / dukkah
Krem szparagowy – mięta / oliwa pietruszkowa / popcorn gryczany
Szparagi Stir Fry – ciecierzyca / sezam / chilli / młody szpink / sos hoisin
Atrykot wołowy 58st – pieczone szparagi / młode ziemniaki / demi glace
Wiosenne Tagliattele ze szparagami – zielone szparagi / łosoś / sos maślany / pomidory koktajlowe
Restauracja A NÓŻ WIDELEC
Szparagi z 2-letnim kumpiakiem podlaskim z kremem szczypiorkowym i chlebem marcowym
DELLO Ristorante w Rosnówku
Szparagi z szynką parmeńską i parmezanem
Krem szparagowy z wędzonym łososiem
Muszle św. Jakuba na szparagach z sosem cherry
Polędwica cielęca ze szparagami, pomidorkami koktajlowymi, bazylią podane z warzywami grillowanymi i purée
Filet z turbota z sosem pomidorowym z pesto na szparagach z grillowaną cukinią
Sorbet z mango
Restauracja Firlejka
Szparagi blanszowane – polska szynka dojrzewająca / jajko sadzone / ser bursztyn
Sałatka szparagowa – wędzony łosoś / awokado / biała rzodkiew / mango
Krem szparagowy / szyjki rakowe
Risotto – zielone szparagi / mięta / ser bursztyn / groszek cukrowy
Kurczak kukurydziany – szparagi zielone / ziemniaki / sos serowy na bazie złotego lazura
Restauracja Koronka
Dołączy do wydarzenia w czerwcu
Kuchnia & Strych w Obornikach
Obornickie białe szparagi z brązowym masłem, sosem holenderskim i chrupiącą posypka.
Krem z białych szparagów z boczkiem od Nowickiego i oliwą koperkową.
La Calma w Lesznie
Zupa szparagowa z koprem i śmietaną
Polędwiczka wieprzowa w lubczyku z pieczonymi ziemniakami i szparagami
Makaron z kurczakiem, szparagami i pistacjami
Na Winklu
Poznańska zupa szparagowa
Pałac w Orli
Weźmie udział od 11 czerwca z powodu rezerwacji sali na imprezy zamknięte. Restauracje jest czynna od piątku do niedzieli
Pastela
Krem z pieczonych szparag z oliwą tymiankową
Sałata z kozim serem, szparagami i jajkiem poszetowym
Kopytka ze szparagami i sosem chrzanowym
Tagliatelle ze szparagami i wędzonymi suszonymi pomidorami
Wstążki z cukinii i marchwi z prażonym majerankowym, miażdżonym słonecznikiem,
szparagami i ziołowym pesto
Lody szparagowe z kruszonką i śmietaną z palonym sianem
Pychotki
W czasie trwania wydarzenie będze na bieżąco zmeniać dania w swoim menu
Restauracja TOGA
Surowe szparagi do chrupania
Zupa szparagowa z kluseczkami
Tarta szparagowa
Szparagi zapieczone z pomidorami i kozim serem Marka Grądzkiego
Szparagi z sosem
Szparagi z jajkiem sadzonym
Sałata ze szparagami, kwiatami i jadalnymi chwastami.
Sorbet szparagowy
salon z ogrodem
Menu będzie dostępne od czerwca wraz ze zmianą sezonowej karty
Dobra i Wino
w najbliższych dniach poznamy menu wydarzenia.