30 września odbyła się V edycja Poznańskich Kucharzy Razem, bohaterami wieczoru byli: Roman Kosmalski, Mateusz Mikuła, Maciej Maciejewski, Sergiusz Hieronimczak, Tomasz Purol, Artur Skotarczyk, Dawid Łagowski, Ernest Jagodziński, Jakub Kasprzak, Patryk Dziamski, Michał Kuter, Grzegorz Olejarka i Dominika Słaboń.
Miejsce spotkania było wyjątkowe – restauracja The Time, która mieści się w XIX wiecznej kamienicy w samym centrum Poznania. Podkreślając gruntowną zmianę na ulicy Młyńskiej 12, Poznańscy Kucharze Razem nazwali piątkową kolację hasłem: „Świadek Czasu – Zwiastun Przyszłości”. Przygotowali autorskie menu, nadając daniom klasyczne, powszechnie znane nazwy, zachowując w nich pierwotny smak, jednak całkowicie zmieniając formę i sposób podania, który okazał się bardzo zaskakujący i nowatorski.
Przybyli goście mogli skosztować:
Amuse boche- #Podpłomyk#- Macieja Majewskiego
Przystawka I – #Barszcz Czerwony#- Roman Kosmalski i Mateusz Mikuła
Kwaśne Jabłko Reserva Waltersdorf
Przystawka II – #Fasolka po Bretońsku# -Sergiusz Hieronimczak i Tomasz Purol
Chinon Les Barnabes
Danie #Ryba po Grecku# – Artur Skotarczyk i Dawid Łagowski
Winny Dworek Krojcig Riesling Liryczny
Danie #Zraz Wołowy# – Ernest Jagodziński i Jakub Kasprzak
Moric Blaufrankisch
Danie #Gołąbek# – Patryk Dziamski i Michał Kuter
Alfieri Sostegno
Deser – #Bajaderka # Grzegorz Olejarka i Dominika Słaboń
Madiran Vin De Liquer Rouge Maydie
Petit Fours #Morela#Kawa#Cytryna#Mięta# Grzegorz Olejarka i Dominika Słaboń
Do dań dodano wyborne trunki, o które zadbał sommelier z Concept by Mielżyński.
zdjęcia : Jakub Pindych