Poznańscy Kucharze Razem: Pobudź zmysły i odkryj żywioły

Wydarzenia

Poznańscy Kucharze Razem: Pobudź zmysły i odkryj żywioły

01 września 2017

Już jutro szef kuchni restauracji GARDENcity i Poznańscy Kucharze Razem w nowych restauracjach na Międzynarodowych Targach Poznańskich przygotują 7-daniową kolację.Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.

2.09 / 19.00 /zmysły i żywioły/  Restauracje GARDENcity /

www.gardencity.mtp.pl

Menu Kolacji Degustacyjnej

Poznańscy Kucharze Razem: Pobudź zmysły i odkryj żywioły!

OGIEŃ

AMUSE-BOUCHE: Halibut / palone siano / palona cebula / agrest

Tomasz Zdrenka / Patryk Dziamski / Dawid Łagowski

WODA

PRZYSTAWKA ZIMNA: Kaczka / rukiew wodna / bonito

Roman Kosmalski / Jakub Kasprzak

OGIEŃ

PRZYSTAWKA CIEPŁA:  Flambirowane grzyby / grzanki / wielkopolski ser smażony / oberżyna

Tomasz Zdrenka / Patryk Dziamski / Dawid Łagowski

WODA

RYBA: Podwędzany dorsz / kokos / mango / bazylia / occa

Sergiusz Hieronimczak / Ernest Jagodziński

POWIETRZE

INTERMEZZO

Dominika Słaboń  / Grzegorz Olejarka

ZIEMIA

MIĘSO: Baweta / burak / ziemniak / czarny bez / brzoza

Artur Skotarczyk / Tomasz Purol

POWIETRZE

DESER: Czekoladowa piniata

Dominika Słaboń  / Grzegorz Olejarka

Szefowie Kuchni

Poznańscy Kucharze Razem: Pobudź zmysły i odkryj żywioły!

Patryk Dziamski – członek „Klubu Szefów Kuchni”, współtwórca „Poznańscy Kucharze Razem”, uczestnik 4 edycji programu Top Chef, Juror L’Arte de la cusine Martell 2016, manager kuchni Kina Kulinarnego Transatlantyk, Właściciel Dziamski Culinary Studio oraz Dziamski Concept Rest.

Sergiusz Hieronimczak  10 lat spędził w Londynie pracując w takich miejscach jak Hotel Savoy, Hotel Mandarin Oriental czy Payton & Byrne. Ukończył prestiżowy Westminster Kingsway College w Londynie oraz posiada Advanced Diploma in Culinary Arts. Finalista konkursu TOP Chef (V edycja). Jako szef kuchni Restauracji Zagroda Bamberska, zorganizował pierwszą kolację z cyklu Poznańscy Kucharze Razem w 2015 roku.

Ernest Jagodziński – pasjonat i artysta w jednym; zwycięzca wielu kulinarnych konkursów m.in. L’Art de la Cuisine Martell, Kucharz – odkrycie roku; od 2009 aktywny uczestnik programu promującego polskie mięso na rynkach zagranicznych “Meat in Europe”; Szef kuchni we własnej restauracji Autentyk – kuchnia i ludzie.

Jakub Kasprzak – Szef kuchni restauracji Lumière w Baranowie. Odbywał liczne praktyki w restauracjach m.in. w USA, Kanadzie, Norwegii czy Austrii. Uczestnik stażu w Institut Paul Bocuse w Lyon – Ecully we Francji. Miłośnik kuchni francuskiej, związany z inicjatywą Poznańscy Kucharze Razem.

Roman Kosmalski – swój warsztat pracy doskonalił w polskich i brytyjskich restauracjach. W kuchni bazuje na krajowych produktach regionalnych, inspiracje czerpie z podróży kulinarnych. Współautor książki „Anglia – kucharska rzeczywistość”.

Dawid Łagowski – szef kuchni w Pałacu Mierzęcin. Nowatorsko łączy wino z jedzeniem. Popularyzuje kuchnię wellness i Slow Food podczas autorskich warsztatów kulinarnych. Otrzymał rekomendację Slow Food oraz tytuł Szefa Kuchni Roku 2016 regionu półncno-zachodniego. Półfinalista 6 edycji TOP CHEF. Rok 2016 to ponownie dwie czapki Gault&Millau.

Mateusz Mikuła – miłość do gotowania towarzyszyła mu przez całe dzieciństwo. Już w liceum gotował amatorsko, wtedy też rozpoczął pracę w poznańskiej pizzerii, gdzie spędził 1,5 roku. Jeszcze podczas studiów wyjechał do Irlandii – tam spędził 3 lata, pracując w restauracjach w 4-gwiazdkowym hotelu pod okiem profesjonalnych kucharzy i cukierników z różnych stron świata. Zaczynał jako kucharz, następnie został zastępcą szefa. Obecnie sam jest szefem kuchni.

Grzegorz Olejarka – ukończył prestiżową szkołę Le Cordon Bleu, pracował u Gordona Ramsaya. Dla restauracji, w której był zastępcą szefa kuchni, zdobył gwiazdkę Michelin, najwyższe odznaczenie w świecie restauratorów. W zawrotnym tempie pnie się po szczeblach kariery w Anglii. Szefował kuchniom w najlepszych hotelach. Aktualnie pracuje jako development chef dla restauracji Farmacy w Londynie.

Tomasz Purol – szef kuchni w restauracji Blow Up Hall 5050 w Starym Browarze. Pasję do gotowania przejął od rodziców i dał poznać się szerszemu gronu publiczności po wygranej w piątej edycji programu „Top Chef”. Laureat m.in. Kulinarnego Pucharu Polski. Miłośnik zapomnianych, bardzo zdrowych warzyw. I choć gotowanie jest jego wielką pasją, umiejętnie dzieli ją z kibicowaniem Lechowi Poznań.

Dominka Słaboń – cukiernictwa uczyła się we Włoszech, skąd przeniosła się do Londynu, żeby studiować w Le Cordon Bleu. Pracowała w najlepszych 5-gwiazdkowych hotelach w Londynie oraz w restauracjach z gwiazdkami Michelina. Aktualnie zajmuje się własnym projektem Food Lab Creations. Pracuje jako chocolatier.

Artur Skotarczak – jedno z ważniejszych nazwisk w poznańskim świecie kulinarnym. Artur szefuje na co dzień restauracji Muga. Jego styl gotowania to przede wszystkim perfekcyjny balans smaków i niezwykła ekspozycja dań.

Tomasz Zdrenka – gospodarz wieczoru Poznańscy Kucharze Razem: Pobudź Zmysły i Odkryj Żywioły. Szef Kuchni w Restauracji GARDENcity. Specjalizuje się w nowoczesnej kuchni polskiej z akcentami francuskimi oraz śródziemnomorskimi. Jest zwycięzcą kulinarnego Pucharu Polski oraz laureatem wielu międzynarodowych konkursów kulinarnych.