Już jutro szef kuchni restauracji GARDENcity i Poznańscy Kucharze Razem w nowych restauracjach na Międzynarodowych Targach Poznańskich przygotują 7-daniową kolację.Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.
2.09 / 19.00 /zmysły i żywioły/ Restauracje GARDENcity /
Menu Kolacji Degustacyjnej
Poznańscy Kucharze Razem: Pobudź zmysły i odkryj żywioły!
OGIEŃ
AMUSE-BOUCHE: Halibut / palone siano / palona cebula / agrest
Tomasz Zdrenka / Patryk Dziamski / Dawid Łagowski
WODA
PRZYSTAWKA ZIMNA: Kaczka / rukiew wodna / bonito
Roman Kosmalski / Jakub Kasprzak
OGIEŃ
PRZYSTAWKA CIEPŁA: Flambirowane grzyby / grzanki / wielkopolski ser smażony / oberżyna
Tomasz Zdrenka / Patryk Dziamski / Dawid Łagowski
WODA
RYBA: Podwędzany dorsz / kokos / mango / bazylia / occa
Sergiusz Hieronimczak / Ernest Jagodziński
POWIETRZE
INTERMEZZO
Dominika Słaboń / Grzegorz Olejarka
ZIEMIA
MIĘSO: Baweta / burak / ziemniak / czarny bez / brzoza
Artur Skotarczyk / Tomasz Purol
POWIETRZE
DESER: Czekoladowa piniata
Dominika Słaboń / Grzegorz Olejarka
Szefowie Kuchni
Poznańscy Kucharze Razem: Pobudź zmysły i odkryj żywioły!
Patryk Dziamski – członek „Klubu Szefów Kuchni”, współtwórca „Poznańscy Kucharze Razem”, uczestnik 4 edycji programu Top Chef, Juror L’Arte de la cusine Martell 2016, manager kuchni Kina Kulinarnego Transatlantyk, Właściciel Dziamski Culinary Studio oraz Dziamski Concept Rest.
Sergiusz Hieronimczak – 10 lat spędził w Londynie pracując w takich miejscach jak Hotel Savoy, Hotel Mandarin Oriental czy Payton & Byrne. Ukończył prestiżowy Westminster Kingsway College w Londynie oraz posiada Advanced Diploma in Culinary Arts. Finalista konkursu TOP Chef (V edycja). Jako szef kuchni Restauracji Zagroda Bamberska, zorganizował pierwszą kolację z cyklu Poznańscy Kucharze Razem w 2015 roku.
Ernest Jagodziński – pasjonat i artysta w jednym; zwycięzca wielu kulinarnych konkursów m.in. L’Art de la Cuisine Martell, Kucharz – odkrycie roku; od 2009 aktywny uczestnik programu promującego polskie mięso na rynkach zagranicznych “Meat in Europe”; Szef kuchni we własnej restauracji Autentyk – kuchnia i ludzie.
Jakub Kasprzak – Szef kuchni restauracji Lumière w Baranowie. Odbywał liczne praktyki w restauracjach m.in. w USA, Kanadzie, Norwegii czy Austrii. Uczestnik stażu w Institut Paul Bocuse w Lyon – Ecully we Francji. Miłośnik kuchni francuskiej, związany z inicjatywą Poznańscy Kucharze Razem.
Roman Kosmalski – swój warsztat pracy doskonalił w polskich i brytyjskich restauracjach. W kuchni bazuje na krajowych produktach regionalnych, inspiracje czerpie z podróży kulinarnych. Współautor książki „Anglia – kucharska rzeczywistość”.
Dawid Łagowski – szef kuchni w Pałacu Mierzęcin. Nowatorsko łączy wino z jedzeniem. Popularyzuje kuchnię wellness i Slow Food podczas autorskich warsztatów kulinarnych. Otrzymał rekomendację Slow Food oraz tytuł Szefa Kuchni Roku 2016 regionu półncno-zachodniego. Półfinalista 6 edycji TOP CHEF. Rok 2016 to ponownie dwie czapki Gault&Millau.
Mateusz Mikuła – miłość do gotowania towarzyszyła mu przez całe dzieciństwo. Już w liceum gotował amatorsko, wtedy też rozpoczął pracę w poznańskiej pizzerii, gdzie spędził 1,5 roku. Jeszcze podczas studiów wyjechał do Irlandii – tam spędził 3 lata, pracując w restauracjach w 4-gwiazdkowym hotelu pod okiem profesjonalnych kucharzy i cukierników z różnych stron świata. Zaczynał jako kucharz, następnie został zastępcą szefa. Obecnie sam jest szefem kuchni.
Grzegorz Olejarka – ukończył prestiżową szkołę Le Cordon Bleu, pracował u Gordona Ramsaya. Dla restauracji, w której był zastępcą szefa kuchni, zdobył gwiazdkę Michelin, najwyższe odznaczenie w świecie restauratorów. W zawrotnym tempie pnie się po szczeblach kariery w Anglii. Szefował kuchniom w najlepszych hotelach. Aktualnie pracuje jako development chef dla restauracji Farmacy w Londynie.
Tomasz Purol – szef kuchni w restauracji Blow Up Hall 5050 w Starym Browarze. Pasję do gotowania przejął od rodziców i dał poznać się szerszemu gronu publiczności po wygranej w piątej edycji programu „Top Chef”. Laureat m.in. Kulinarnego Pucharu Polski. Miłośnik zapomnianych, bardzo zdrowych warzyw. I choć gotowanie jest jego wielką pasją, umiejętnie dzieli ją z kibicowaniem Lechowi Poznań.
Dominka Słaboń – cukiernictwa uczyła się we Włoszech, skąd przeniosła się do Londynu, żeby studiować w Le Cordon Bleu. Pracowała w najlepszych 5-gwiazdkowych hotelach w Londynie oraz w restauracjach z gwiazdkami Michelina. Aktualnie zajmuje się własnym projektem Food Lab Creations. Pracuje jako chocolatier.
Artur Skotarczak – jedno z ważniejszych nazwisk w poznańskim świecie kulinarnym. Artur szefuje na co dzień restauracji Muga. Jego styl gotowania to przede wszystkim perfekcyjny balans smaków i niezwykła ekspozycja dań.
Tomasz Zdrenka – gospodarz wieczoru Poznańscy Kucharze Razem: Pobudź Zmysły i Odkryj Żywioły. Szef Kuchni w Restauracji GARDENcity. Specjalizuje się w nowoczesnej kuchni polskiej z akcentami francuskimi oraz śródziemnomorskimi. Jest zwycięzcą kulinarnego Pucharu Polski oraz laureatem wielu międzynarodowych konkursów kulinarnych.