Poznań–Wielkopolska Cooking Session

Newsy

Poznań–Wielkopolska Cooking Session

27 września 2013

05 października br.  zapowiada się najsmaczniejszy pojedynek kulinarny tej jesieni. Od godziny 13:00 do 16:00 Szefowie kuchni  z autorskich poznańskich i wielkopolskich restauracji przygotują kreacje z jakościowych wielkopolskich składników, które zostaną ocenione przez gości wydarzenia. Impreza pod nazwą Poznań-Wielkopolska Cooking Session jest pierwszym wydarzeniem w projekcie Kolej na Wielkopolskie Smaki, promującym jakościowe kulinaria w Poznaniu i Wielkopolsce.

Dostarczyliśmy restauracjom wysokiej jakości produkty kulinarne, które stały się bazą do odważnych  kreacji. W uzgodnieniu z pomysłodawcą imprezy ustaliliśmy, że tym razem będą to: gęsina, szeroko pojęta dziczyzna, wołowina i grzyby – mówi Wojciech Nowak, dyrektor regionalny firmy Polska Gastronomia, która odpowiada za zaopatrzenie imprezy w produkty mięsne.

W dostawie warzyw i owoców liczy się ich świeżość i jakość. Dlatego też zaopatrując szefów gotujących w Cooking Session postawiliśmy na sezonowość. Zaproponowaliśmy im między innymi świeże dynie, gruszki, jabłka, śliwki, a także wysokiej jakości świeże zioła i grzyby. Wiemy, że nasze produkty będą stanowiły dobrą bazę do popisów kulinarnych wybitnych szefów – zapewnia Maciej Szymczak, zastępca dyrektora handlowego Mercado Group, która dostarczy warzyw i owoców kucharzom.

Wielkopolska słynie z najlepszych produktów rolnych i najzdolniejszych kucharzy. My jako podmiot wspierający jakościowych producentów zawsze będziemy to podkreślać. Po raz kolejny wspieramy jakościowe wydarzenia kulinarne podkreślając, że smakowitość potraw bierze się z jakościowych składników – dodaje Andrzej Boborowski, dyrektor oddziału poznańskiego Agencji Rynku Rolnego.

Zależało nam, żeby przełamać monotonię jesieni w mieście. Przecież to okres zmian menu w restauracjach, zbiorów najsmaczniejszych plonów na wsi. Nasi szefowie, żyją sezonowością i czekają z upragnieniem na dary jesieni. Z kolei goście restauracji nie chcą wracać do codzienności po letnim rozluźnieniu. Odpowiedzią ma być Cooking Session. Podczas tej imprezy chcemy zwrócić uwagę, jak mocno Poznańskie kulinaria bazują na zapleczu regionów. Chcemy także w atmosferze  dobrej zabawy posmakować i ocenić różnorodne podejścia do tego samego produktu. O interpretacje jesiennych smaków poprosiliśmy najzdolniejszych kucharzy w regionie. Doborem wina zajmie się sam Robert Mielżyński. Szykuje się wydarzenie, które mamy nadzieje wejdzie na stałe do kulinarnego kalendarza naszego miasta. Liczymy, że powtórzy sukces Nocy Restauracji – mówi Hubert Gonera, twórca Kulinarnego Poznania, Nocy Restauracji i projektu Kolej na Wielkopolskie Smaki.

Impreza odbędzie się w Starych Koszarach przy ulicy Wojskowej 4, miejscu otwartym na najlepsze smaki i design, gdzie mieszczą się między innymi Hugo Restaurant – jedyna restauracja z rekomendacja Slowfood w Wielkopolsce. Podczas imprezy będzie można po raz pierwszy posmakować wielkopolskiego sushi przygotowanego przez Kyokai Sushi Bar. Gwiazdami wydarzenia będą Dominik Brodziak, Szef Restauracji Platinum – zdobywca Pucharu Polski 2001 oraz trener zwycięskiej ekipy Restauracji Platinum, która zdobyła Kulinarny Puchar Polski 2013 roku; Dominik Narloch – Szef Hugo Restaurant; Piotr Cieślak – główny sushi master Kyokai Sushi Bar; Andrzej Śmigielski – główny somellier Mielżyński Wines Spirits&Specialties w Wielkopolsce; Tomasz Fiedorowicz – Szef Le Palais du Jardin; Adam Zastróżny – Szef Kuchni restauracji 3 Kolory; Romana Ryszkowska i Bartłomiej Smelkowski z gnieźnieńskiego Dzikiego Dworu Pod Kaczką oraz wielu innych  topowych szefów z Poznania i Regionu.

Więcej informacji o wydarzeniu można znaleźć pod adresem kulinarnypoznan.pl/cookingsession. Tam też można nabyć wejściówki uprawniające do degustacji dań podczas wydarzenia.